Retka pojava iznad Požarevca, grmljavina u decembru sa pljuskovima

Retka pojava iznad Požarevca, grmljavina u decembru sa pljuskovima

Foto: Pixabay // ilustracija

Večeras su i u Požarevcu oko 22.30h počeli jaki pljuskovi sa naletima košave i grmljavinom.

Grmljavina u toku zime nije uobičajena pojava, ali se povremeno ipak dogodi. Prema pojedinim meteorolozima, one su toliko retke da se javljaju na svakih 10 do 15 godina za vreme blagih i toplih zima.

Međutim, prema drevnom narodnom verovanju, kada grmi to znači da Sveti Ilija vozi po nebu kola i da strelama gađa đavola. Ali ima i onih priča preka kojima grmljavina usred zime označava krvoproliće…

Prema pričama koje su se prenosile s kolena na koleno, svim mračnim događajima u našoj istoriji prethodila je grmljavina usred zime.

Tako je navodno zagrmelo na zimu pre Prvog srpskog ustanka, Drugog svetskog rata. Pred Kosovski boj, ali i pred bombardovanje NATO-a 1999. godine.

Takođe, grmelo je u zimu 1995. godine. Tog leta je počela hrvatska akcija “Oluja” i strašni progrom srpskog naroda koji je bio proteran iz Hrvatske.

Zabeleženo je je da je grmelo u Srbiji 2. januara 1917. godine, 17. januara 1955., na Božić 1982. i 16. januara 1983. Te zime su bile toplije nego što je to običaj za taj period godine, a događalo se i da su temperature bile visoke.


Sutra (17.12.) oblačno i u većini mesta osetno hladnije, ujutro i pre podne s kišom, na jugu i jugoistoku i lokalnim plјuskovima uz mogućnost grmlјavine. Posle podne i uveče dalјi pad temperature, ali uz prestanak padavina, pa se kratkotrajni prelazak kiše u sneg očekuje samo u planinskim predelima južne Srbije. Duvaće umeren i jak severozapadni vetar.


U nedelјu (18.12.) suvo i hladno, a početkom naredne sedmice (19 – 21.12.) nakon slabog i umerenog jutarnjeg mraza, tokom dana malo toplije uz pojačanje jugoistočnog vetra u košavskom području.

KOMENTARIŠI