Revija laureata violine obeležila 25. Muzički festival „Carevčevi dani“

Revija laureata violine obeležila 25. Muzički festival „Carevčevi dani“

U petak 12. jula, u Velikom Gradištu, po dvadeset peti put, spuštene su festivalske zastave čime je zvanično zatvoren Muzički festival “Carevčevi dani“. Ovogodišnju jubilarnu svečanost svojim prisustvom uveličao je ministar kulture i inoformisanja Republike Srbije, Vladan Vukosavljević.

Tom prilikom, ministar je prigodnom besedom dao pečat ovogodišnjem festivalu, odavši počast bardu narodne muzike, Vlastimiru Pavloviću Carevcu. U znak zahvalnosti Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije za kontinuirani doprinos razvoju Festivala, predsednik opštine i Organizacionog odbora festivala, Dragan Milić, uručio je ministru Vukosavljeviću Veliku plaketu.

U organizaciji Kulturnog centra “Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište, a pod pokroviteljstvom opštine Veliko Gradište i Ministarstva kulture i informisanja, kroz pet festivalskih dana i 15 segmenata, od 08. do 12. jula obeležena je 25. jubilarna svečanost “Carevčevi dani“.

Prvi festivalski dan otpočeo je otvaranjem 14. izložbe slika u Narodnom muzeju. Tom prilikom, nakon obraćanja likovnog umetnika Željka Ivanovića i mr Mirjane Drobac, umetničkog direktora Festivala, autor Jovan Bundalo (Beograd), predstavio je poetski rad, prvonagrađeni na pesničkom konkursu na temu Carevca. U svečanoj sali Srednje škole “Miloje Vasić“ tradicionalno je održan koncert “Mokranjac – Carevcu“ kamernog hora “Odjek“ Muzičke škole “Stevan Mokranjac“ iz Požarevca. Uz besedu direktora Srednje škole, Zorana Tašića, i polaganje venca od strane predsednika opštine, Dragana Milića kod spomenika Caru održana je ceremonija podizanja festivalske zastave.

Prigodnim govorom predsednika opštine i Organizacionog odbora Festivala, Dragana Milića, svečano su otvorene jubilarne 25. Muzičke svečanosti “Carevčevi dani“. U okviru jednoipočasovnog programa na letnjoj pozornici u gradskom parku, nastupili su domaćin koncerta, ANIP “V. P. Carevac“, gosti kamerni hor “Odjek“ i laureat Sabora frulaša “Oj, Moravo“ u Prislonici.

Planirana projekcija dokumentarnih filmova o Mokranjcu i Carevcu narednog dana na letnjoj sceni, otkazana je zbog loših vremenskih uslova. Iste večeri održan je program u Carevcu, rodnom selu umetnika. Venac na spomen-ploču Vlastimiru Pavloviću položio je zamenik predsednika Mesne zajednice, Dragan Milić, dok je zamenik predsednika Skupštine opštine, Božidar Grujić, pred bistom Cara održao prigodan govor.

Kao gosti Festivala nastupili su Folklorni ansambl opštine Malo Crniće, laureat pevačkog takmičenja 24. Festivala “Carevčevi dani“, Ljubica Miladinović, i najmlađi učesnik prošlogodišnjeg violinskog takmičenja, Ognjen Janjić.

U okviru svečanosti, trećeg dana, u prepunoj sali Kulturnog centra izvedena je pozorišna predstava “Žanka“ Opere i teatra “Madlenijanum“ iz Beograda, a posetioci su uživali i u izuzetnom ponoćnom koncertu u Crkvi Svetog Arhangela Gavrila u Velikom Gradištu na kome je nastupio muški hor “Nokturno“ iz Beograda na čelu sa dirigentom Đorđem Stankovićem.

Četvrti dan festivala “Carevčevi dani“ obeležilo je predstavljanje festivalskog časopisa “Carevčeva lira“u Narodnoj biblioteci “Vuk Karadžić“ Veliko Gradište, uz gostovanje vokalnog soliste, Baneta Stošića. Na promociji je predstavljen trećeplasirani poetski rad, autorke Ivane Stanojević (selo Zatonje), na temu života i dela Vlastimira Pavlovića Carevca. Istog dana, u večernjim časovima, na letnjoj sceni održano je pevačko takmičenje uz pratnju Narodnog ansambla RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića. Petnaestoro pevača koji su stekli pravo učešća na takmičenju, ocenjivao je stručni žiri u sastavu: estradna umetnica Ana Bekuta, muzička urednica Radio Beograda mr Mirjana Drobac i profesorka solo pevanja Marta Blagojević, a u revijalnom delu programa nastupili su Bane Stošić i Ana Bekuta.

Za laureata pevačkog takmičenja proglašena je Katarina Bogdanović iz Kragujevca kojoj je pripala novčana nagrada. Drugolasirane su bile Vera Stolić iz Kraljeva i Tijana Vučković iz Vranja,a trećeplasirani Aleksa Nedeljković iz Beograda i Stevo Savić iz Bosanskog Broda. Njima su, takođe,pripale novčane nagrade. Nakon dodele nagrada svi učesnici nastupili su zajedno sa Anom Bekutom, u pratnji Narodnog ansambla RTS-a.

Održavanjem Okruglog stola na temu “Naših 25 godina…“ u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ otpočeo je finalni dan Festivala. Učešće su uzeli predsednik Umetničkog saveta festivala, prof. Nikola Rackov, umetnički direktor, mr Mirjana Drobac, direktor Kulturnog centra, Branislavka Veličković, i nekadašnji sekretar Saveza amatera Srbije, Stojan Boškov.

Najbitniji segment ovogodišnjeg festivala – revija laureata violine, održan je na letnjoj pozornici, pored Dunava. Program je otvoren veoma upečatljivom i poučnom besedom ministra kulture i informisanja, Vladana Vukosavljevića, ispraćenom sa velikom pažnjom i burnim aplauzom. Usledila je revija laureata na kojoj je nastupilo 10 violinista, nosilaca Carevčeve statuete, i nastup pobednika pevačkog takmičenja prethodne večeri. Svečanom dodelom Velike plakete za izuzetan doprinos razvoju i negovanju srpske narodne muzike koja je uručena Redakciji muzičke produkcije RTS-a, Branku Belobrku, Mirjani Drobac, Slobodanu Steviću, Žarku Živanoviću, Zoranu Bahuckom, Televiziji Beograd i Janu Nemčeku. Zlatna plaketa uručena je predsedniku opštine i Organizacionog odbora festivala, Draganu Miliću. Tom prilikom, dosadašnji darodavac violina za laureate, uručio je tri violine Fondu “Carevac“ koje je primio predsednik, Miroslav Stojković.

Zatvaranje 25. Muzičkog festivala „Carevčevi dani“, obeležilo je “Topdžijsko kolo“ u izvođenju violinista, učesnika revije, na čelu sa maestrom Zoranom Bahuckim.

Za vreme trajanja festivala, u Domu učenika tehničke škole “Nikola Tesla“ u Kostolcu, održavana je Letnja akademija narodne muzike za vokalne soliste koju je vodila estradna umetnica, Ana Bekuta.

KOMENTARIŠI