Foto: Pixabay // ilustracije

Republički fond za zdravstveno osiguranje usvojio je novu listu lekova na koju je stavljeno 26 inovativnih medikamenata.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže za RTS da su to najsavremeniji lekovi za lečenje malignih bolesti, dijabetesa, hepatitisa C, multiple skleroze. Istakla je da je novu listu usvojio RFZO, kao i da će najsavremenija terapija biti dostupna od maja.

Sanja Radojević Škodrić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da je nova lista do sada najveće finansijsko ulaganje od kada su uvedeni inovativni lekovi – 53 miliona evra.

Na toj listi se nalazi najsavremenija terapija kako za maligne bolsti, tako i za nemaligne bolesti.

“Od malignih bolesti savremena terapija je stavljena za karcinom bubrega, debelog creva, dojke, jajnika, štitaste žlezde, kao i za hroničnu limfocitnu leukemiju”, kaže Radojević Škodrićeva.

Takođe, na listu je stavljena savremena terapija za mnoge nemaligne bolesti – dijabestes, multiplu sklerozu, srčanu insuficijenciju, hepatitis C i hemofilija.

Navela je da je listu usvojio Republički fond za zdravstveno osiguranje i da preostaje da se ona usvoji od strane Vlade Srbije i da se sprovede postupak nabavke.

“Tako da ovi lekovi će se naći u bolnicama, odnosno apotekama, za dijabetes i srčanu insuficijenciju pošto se lekovi izdaju na recept podizaće pacijenti u apotekama, a ostale terapije u bolnicama, jer tamo jedino mogu da prime, a lekovi će biti dostupni u maju”, naglasila je direktorka RFZO.

Dodala je da će pacijenti lekove za dijabetes i srčanu insuficijenciju podizati bez učešća i da će ta terapija u potpunosti biti o trošku države.

Na pitanje koliko pacijnata koji boluju od malignih bolesti će dobiti inovativnu terapiju, Radojević Škodrićeva kaže da će je dobiti svi pacijenti koji ispunjavaju kriterijume struke.

“Terapija se prima u bolnicama, savremena terapija je dostupna još od 2017. godine, ali sada su uvedena dodatna tri leka tako da će i pacijenti koji do sada nisu mogli da dobiju savremenu terapiju moći da je dobiju”, ističe ona.

Ukazala je da je time zaokruženo lečenje za te tipove karcinoma, i prva i druga linija terapije.

“Prvu linije terapije pacijenti dobijaju u ranoj fazi bolesti, a druga linija se dobija kada je bolest uznapredovala. Kada imate savremnu terapiju u ranim fazama bolesti, to u mnogim slučajevima znači stopostotno izlečenje. Cilj ove inovativne terpaije je upravo da se maligne bolesti pretvore u hronične, a saveremna terapije kod hroničnih bolesti da dovedu do izlečenja”, objasnila je Radojević Škodrićeva.

KOMENTARIŠI