Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje za vremenske nepogode, kao i za mogućnost izlivanja reka, a u većem delu Srbije trenutno je na snazi crveni meteoalarm! Crveni meteoalarm biće upaljen i u sredu u Braničevskom okrugu!

– Do kraja dana veoma nestabilno sa kišom, plјuskovima i grmlјavinom. Kasnije posle podne i uveče u zapadnim, severnim i centralnim, a tokom noći u istočnim krajevima Srbije, naročito na jugu Banata i u donjem Podunavlјu, lokalno se očekuju vremenske nepogode: velika količina padavina, grad i kratkotrajno jak i olujni vetar. I sutra se zadržava nestabilno vreme sa kišom, plјuskovima i grmlјavinom, a više padavina se očekuje na istoku zemlјe – navedeno je u upozorenju RHMZ-a.

Crveni meteoalarm je na snazi za područje Bačke, Banata, Srema, Beograda, zapadne Srbije, Šumadije, kao i na teritoriji Pomoravlja (Požarevac sa Braničevskim okrugom).

Nevreme u Požarevcu 20. jun, Foto: N. Milanović // PRIVATNA ARHIVA

Vremenske karakteristike kada je reč o crvenom meteoalarmu odnose se na vrlo opasno vreme. “Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi”.

U jugoistočnoj i istočnoj Srbiji na snazi je narandžasti meteoalarm, dok je na Kosovu i Metohiji žuti.

Što takođe znači da su prognozirane vremenske pojave opasne, ali manjeg i slabijeg intenziteta.

Prema prognozi RHMZ-a vremenske nepogode se očekuju i sutra. Sutra će biti nešto hladnije u odnosu na danas, a maksimalne temperature će se kretati od 14 stepeni na Kopaoniku, do 26 koliko će biti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Negotinu.

Foto: Pixabay // ilustracija

MOŽE DOĆI I DO IZLIVANJA REKA

Pored meteorološkog upozorenja, RHMZ je izdao i hidrološko. – Na bujičnim vodotocima slivova gornjeg toka Zapadne Morave, Mlave i Peka tokom 19. avgusta vodostaji će biti u većem porastu sa mogućnošću lokalnog izlivanja – navedeno je na sajtu RHMZ-a.

KOMENTARIŠI