RHMZ upozorava: Do subote uveče jake grmljavine i brzi razvoj superćelijskih oblaka

RHMZ upozorava: Do subote uveče jake grmljavine i brzi razvoj superćelijskih oblaka

Foto: Pixabay // ilustracija

Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata od danas do subote uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni, premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku, uz pojavu krupnog grada (5 centimetara u prečniku) i uz kratkotrajno olujne (24 m/s), izolovano i orkanske (28 m/s) udare vetra u zoni najintenzivnijih oblaka, naveo je RHMZ.

Kako se ističe, tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred je teško odrediti.

Danas je najveći rizik od pojave nepogoda u večernjim i noćnim satima, najpre u zapadnoj Srbiji i Vojvodini.

Za konkretne lokacije RHMZ navodi da će izdavati hitna upozorenja na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

Superćelijski oblak je zapravo jak grmljavinski oblak – grmljavinska ćelija je kod njega velika u odnosu na manje kada su intenziteti pljuska, grada i grmljavine manji.

Maksimalne temperature koje se danas očekuju u Srbiji iznose od 33 do 38 stepeni, a za sutra je prognoziran manji pad dnevnih maksimuma. Za petak i subotu se opet očekuje da će živa u termometru dostići 38. podeljak.

Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju, početkom sledeće sedmice novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature oko 40 stepeni Celzijusa.

KOMENTARIŠI