Roditelji u Požarevcu zadovoljni uslugama eUprave

Roditelji u Požarevcu zadovoljni uslugama eUprave

Foto: Urban City / I.P.

Portal eUprava predstavlja jedinstveno mesto svih elektronskih usluga u Republici Srbiji. U Požarevcu se usluge najčešće koriste za lična dokumenta, a roditelje koje smo pitali pred praznike su zadovoljni uslugama.

Na portalu eUprava razvijen je niz elektronskih usluga za građane i privredu koji građanima i privredi štede vreme i novac. Srbija je na 26-om mestu u svetu, i ispred 16 država EU, po stepenu razvijenosti elektronskih usluga.

Urban City je u poslednjih nekoliko dana postavio pitanja roditeljima o ovim uslugama. Portal eUprava građani najviše koriste kada žele da prijave rođenje deteta, upišu decu u vrtić i škole ili kada žele da zakažu termin za izdavanje dokumenata. Neki su menjali već postojeće pasoše, a neki su ih prvi put vadili, kako su nam rekli.

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Zakazivanje termina je lako i nije bilo preterane gužve u ovom periodu, rekla nam je Marijana koju smo zatekli ispred vrata MUP-a u Požarevcu. Dodala je da sve ide brzo i da se dokumenta ne čekaju.

Nekoliko građana reklo nam je da bi ovaj sistem mogao da bude unapređen za lične karte, pasoše i saobraćajne dozvole. Zakazivanje je moguće, ali je problem da nema povratne informacije kada dokumenti stignu u prostorije MUP-a u Požarevcu, već je to neki okvirni period od 7 do 10 dana. Kako smo saznali, problem nastaje kada je u trenutku dolaska po dokument gužva, onda ima čekanja, to ne može da se zakaže.

Takođe u ređim slučajevima javlja se problem kada građanin čeka red, a zaboravio je ličnu kartu. I ovako nešto se dešavalo.

Inače, u ovogodišnjem izveštaju Ujedinjenih nacija, koje prate razvoj elektronske uprave u zemljama članicama, Indeks razvoja elektronske uprave naše države vrednovan je najvišom ocenom. Time se Srbija svrstala u grupu od deset država koje su najviše napredovale u digitalizaciji javne uprave, postala je najbolja u regionu i među prvih 40 od 193 zemlje u svetu. Građani su dominantni, na portalu e-uprave registrovano je oko milion i po onih koji su bar jednom koristili neku uslugu.

U proteklih pet godina državni organi su preko e-uprave razmenili više od 100 miliona dokumenata. Tek kad se na jednom mestu umreže svi državni organi državna administracija biće u poptpunosti u službi onih kojima je namenjena.


Ovaj tekst objavljen je osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja Grada Požarevca pod nazivom “BITI RODITELJ U EVROPSKOM POŽAREVCU”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI