Foto: Thursday Knights

U organizaciji Riznica i kluba Role Play i Board igara “Thursday Knights”, u Klubu KB Požarevac organizuje se RPG dan, u nedelju, 14. maja od 20:00.

Posetioci će imati priliku da vide i upoznaju se sa većim brojem SciFi i Fantasy RPG i Board Game naslova.

Igra uloga, skraćeno RPG je vrsta igre u kojoj igrači, u skladu sa datim pravilima, preuzimaju uloge zamišljenih junaka u izmišljenom svetu i svojim rečima usmeravaju njihove akcije. Koordinator igre (gamemaster) ima funkciju naratora, tj. opisuje sva spoljašnja zbivanja tokom razvoja priče i preuzima uloge svih sporednih uloga, koje glavni junaci sreću tokom avanture.

Skraćenica FRP označava igru koja se odvija u fantastičnom okruženju, dok RPG označava ovu igru u najširem smislu, u okruženjima kao što su naučnofantastični svetovi, različite istorijske epohe, mitološki ili legendarni svetovi, realistična, fantastična ili okultno interpretirana sadašnjost… U srpskoj igračkoj zajednici izraz FRP prihvaćen je kao opšti izraz za ovaj tip igara, uz kolokvijalnu izvedenicu „frpovanje“ koja označava učešće u ovoj igri ili njeno vođenje.

Organizovano „frpovanje“ u Srbiji počelo je 1994–1995. godine, kada je u Beogradu formiran Klub „Zmaj“, prvo udruženje građana u našoj zemlji posvećeno ovom vidu zabave.

KOMENTARIŠI