Ružić: Nastava po prošlogodišnjem modelu ako epidemijska situacija tako bude nalagala

Ružić: Nastava po prošlogodišnjem modelu ako epidemijska situacija tako bude nalagala

Foto: Urban City / I.P.

Ukoliko epidemijska situacija bude tako nalagala, školska godina će početi 1. septembra po prošlogodišnjem modelu, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić.

Branko Ružić je rekao da je početak školske godine po prošlogodišnjem modelu “najdrastičnija opcija” i da je još preuranjeno za donošenje konačne odluke.

Ministar prosvete je istakao da “prošlogodišnji model” znači da bi vrtići radili u punom kapacitetu.

“Đaci od prvog do četvrtog razreda išli bi na neposrednu nastavu podeljeni u dve grupe po 15, đaci od petog do osmog razreda išli bi u školu po sistemu ‘dan za dan’ u dve grupe, a srednjoškolci i gimnazijalci ‘nedelju za nedelju’ “, rekao je Ružić za TV Prvu.

Naglasio je da je to najdrastičnija opcija, koja nas očekuje ako epidemiološka slika u Srbiji bude nepovoljna i da se iskreno nada da ćemo na regularan način početi školsku godinu, ali da “moramo vrlo odgvorno tome pristupiti”.

“Da bi do toga došlo, apelujem na roditelje i prosvetne radnike, ali i sve građane da se vakcinišu protiv kovida 19”, rekao je Ružić.

Podsetio je da je u prosveti više od polovine vakcinisano i ocenio da je to dobar pokazatelj odgovornog ponašanja, ali očekuje da još veći broj njih pristupi tome.

Kada je reč o vakcinaciji dece, naglasio je da niko neće nametati takvu odluku, ali da je mišljenja da, ukoliko shvatamo da je imunizacija civilizacijska tekovina, onda je logično da o tome porazmisle i roditelji i da donesu odluku u skladu sa zaštitom zdravlja nacije.

KOMENTARIŠI