Ružić: Nije alarmantna situacija

Ružić: Nije alarmantna situacija

Foto: Urban City / I.P.

Zbog sve većeg broja zaražene dece, ali i one sa najtežom kliničkom slikom, danima se polemiše o najoptimalnijem rešenju za održavanje nastave.

Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da je oko 5.000 dece školskog uzrasta zaraženo, kao i situacija u obrazovnom sistemu nije alarmantna. Ističe da za sada nije odlučeno da se pređe na onlajn nastavu, kao i da će produžetak jesenjeg raspusta biti razmatran na sednici Kriznog štaba početkom naredne nedelje.

Ministar Ružić kaže da su imali kvalitetan sastanak Tima za škole sa medicinskim delom Kriznog štaba i ističe da od početka školske godine rade analize.

“Što se tiče obrazovnog sistema ja i dalje tvrdim da situacija po brojevima uopšte nije alaramantna, ali je tačno da dolazi do većeg broja obolevanja kod dece i do većeg broja prijema kod pedijatara”, dodao je Ružić.

Naveo je da oko 5.000 dece školskog uzrasta od šest do 18 godina zaraženo, što je 0,6 odsto školaraca.

Ponovio je da je to pokazatelj da situacija nije alaramantna, ali da su razgovarali u cilju sveobuhvatne borbe da se vidi koje su to još mere koje bi mogle da naprave, kako kaže, pauzu i kada je reč o obrazovnom sistemu.

“Da pokušamo da i taj ulazak virusa spolja, jer virus ulazi spolja u obrazovni sistem, a ne iz obrazovnog sistema van njega i to se vidi po brojevima”, rekao je Ružić.

Ukazao je da je jedan od modela uvođenje onlajn nastave.

“Za sada to nismo odlučili, što se tiče ideje o produženom jesenjem raspustu – to je model koji će biti razmatran na sednici Kriznog štaba koja će biti održana početkom iduće nedelje”, naglašava Ružić.

“Ukoliko se još neke mere budu predložile i usvojile mislim da će to biti jedna simbioza dve ili tri mere koje će služiti i da se poveća broj vakcinisanih i da se napravi pauza i da se smiri rast brojeva”, dodaje ministar.

KOMENTARIŠI