Foto: Urban City / I.P.

Prosvetnim radnicima plata u januaru biće uvećana za 12,5 odsto. Sindikati misle da to nije dovoljno i da nije logično da je prosečna plata ispod republičkog proseka.

U nekoj meri razumem taj stav, ali važno je da budu svesni da je država Srbija i prethodnih godina radila sektorska povećanja i da stalno imamo taj trend, poručio je Ružić. Ističe da su osmaci za treći test na maturskom ispitu uglavnom birali biologiju – trećina njih, a najmanje fiziku.

Nastavnici će u novoj godini dobiti dvocifreno uvećanje plate, ali smatraju da to nije dovoljno jer su im primanja i dalje ispod republičkog proseka.

“Sa aspekta visine zarada mogu da razumem i shvatim i jed predstavnika sindikata, jer su oni pored zdravstvenih radnika najhumanija i najznačajnija profesija. Ali stalno imamo trend povećanja, konstantno se zidaju nove škole i obdaništa, krećemo sa realizacijom i dogradnjom novih objekata visokoškolskih ustanova, gradili smo naučno-tehnološke parkove, institute”, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

Ističe da je povećanje plata od 12,5 odsto krupan isorak, ako se imaju u vidu i ukrajinska i energetska kriza.

Danas ističe rok za osmake da izaberu treći predmet koji će polagati na maloj maturi.

“Do sada se opredelio 65.961 učenik, još 548 đaka treba da iskoristi tu mogućnost, ako to ne učini iz objektivnih razloga, ima mogućnost da se opredeli do 27. januara. Najveći broj se opredelio za biologiju – 38 odsto, 28 za geografiju, 16 za istoriju, 9 za hemiju, 8 odsto za fiziku”, rekao je Ružić istakavši da se 71 procenat elektronski prijavio preko portala mojasrednjaskola.gov.rs.

Đaci su od danas na raspustu. Oni koji idu u osnovnu školu na raspustu će biti do 23. januara, a srednjoškolci se u školske klupe vraćaju nedelju dana ranije. Đaci iz Vojvodine su već sedam dana na raspustu, tako da sa drugim polugodištem kreću ranije.

KOMENTARIŠI