Ružić: Situacija uopšte nije alarmantna

Ružić: Situacija uopšte nije alarmantna

Foto: Urban City / I.P.

Nastava u školama po “semafor” modelu nije propala i situacija uopšte nije alarmantna, poručio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i dodao da su brojevi zaraženih učenika i nastavnika veoma niski.

Istakao je da se ni na koji način ne razmišlja o prekidanju obrazovno-vaspitnog rada na regularan način.

“Trenutno stanje je realno i to je refleksija raznih godišnjih odmora i odlazaka na more, ali obrazovni sistem i dalje pokazuje najviši stepen rezistentnosti”, istakao je Ružić.

Ministar je rekao i da su brojevi zaraženih učenika i nastavnika veoma niski.

“Što se tiče dece, to je ispod jedan odsto, a kod zaposlenih u prosveti, nastavnog i vanstavnog osoblja, to je nekih 1,3 ili 1,4 odsto. To je podatak od pre tri dana”, rekao je Ružić.

Kako je rekao, dosta toga se pojavljuje na društvenim mrežama, gde postoji, kaže, mnogo nejasnoća.

Istakao je da će “semafor” model biti inoviran u skladu sa situacijom na terenu i da će danas imati sastanak sa predstavnicima Instituta “Batut”, kako bi se utvrdilo na koji način će se to učiniti.

“Ne očekujem preterane probleme, ali vakcinacija je jedini lek”, naglasio je Ružić.

Od danas će se u srednjim školama u 40 lokalnih samouprava sprovoditi onlajn nastava, a na pitanje da li su škole spremne, ministar odgovara potvrdno i ističe da već takvo iskustvo imaju od prošle godine.

Kaže i da je vakcinisano oko 52 odsto prosvetnih radnika, te izrazio nadu da će se uskoro dostići broj od 57-58 odsto.

“Ali ni to ne znači mnogo, nije dovoljno. Smatram da je najvažnije da svi shvate koliko je važno biti odgovoran i solidaran”, rekao je Ružić.

KOMENTARIŠI