Sa PK „Drmno“: Traži se rešenje za orla

Sa PK „Drmno“: Traži se rešenje za orla

Radovi su zaustavlјeni na propisnoj udalјenosti od gnezda

Na delu trase 16. linije bunara za predodvodnjavanje PK „Drmno“ čija je izgradnja u toku u zoni Hrastovače, radnici na nadzoru pronašli su gnezdo orla belorepana. Radovi u toj zoni trenutno su zaustavlјeni dok se s nadležnima ne nađe rešenje za ovu retku i zaštićenu vrstu ptica.

– Obratili smo se i Zavodu za zaštitu prirode Srbije za izdavanje potrebnih uslova. Od njih smo dobili povratni dokument u kome nisu traženi nikakvi posebni uslovi, niti smo dobili upozorenje da se moramo posebno baviti prostorima gde se nalaze gnezda nekih zaštićenih vrsta životinja i ptica, a posebno tu mislim na orla belorepana, koji je zakonom zaštićena vrsta – kaže Milan Pavlović, projekt-menadžer Direkcije za unapređenje proizvodnje.

Foto: Energija Kostolac

S obzirom na to da nisu dobijeni posebni uslovi od nadležnih institucija, od Zavoda je zatraženo uputstvo za postupanje u novonastaloj situaciji.

– Nismo dobili odgovor, pa smo ponovo, interventno tražili da se institucija konačno izjasni kako ne bismo napravili štetu ili prekršili zakon. Zahtevali smo da se neko od nadležnih pojavi na terenu kako bi se utvrdilo činjenično stanje i pronašlo kompromisno rešenje – dodaje Pavlović.

Gnezdo orla belorepana nalazi se po sredini ležišta „Drmno“ i izvesno je da ono na ovom mestu nikako ne može ostati.

– Obilaskom šireg područja Hrastovače ustanovlјeno je da u ovoj zoni uglјenog ležišta „Drmno“ postoje ukupno dva gnezda i dva para orlova belorepana. Mi prihvatamo svaku vrstu kompromisa koji se odnosi na izmeštanje gnezda van kontura kopa, jer je to jedino prihvatlјivo i održivo rešenje – ističe Pavlović.

Zasad su radovi zaustavlјeni na propisnoj udalјenosti od gnezda i svi se nadaju da će odgovor Zavoda za zaštitu prirode Srbije stići na vreme i da neće usporavati radove.

Najveća grablјivica

Orao belorepan je najveća ptica grablјivica u dunavskom regionu. Nalazi se na samom vrhu lanca ishrane, tako da njegovo stanište mora biti u dobrom stanju kako bi populacija opstala i rasla. Reč je o ptici koja je visoka od 70 do 90 centimetra, s rasponom krila od 200 do 240 centimetara i težinom od tri do pet kilograma.

KOMENTARIŠI