Sa srpskim tagom uskoro i u Crnu Goru

Sa srpskim tagom uskoro i u Crnu Goru

Auto-put kroz CG, Mateševo-Smokovac, Foto: Urban City / B.P.

Pomoćnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine JP Putevi Srbije Darko Savić izjavio je za RTS da je 23.000 aktivnih korisnika koristilo TAG uređaj za elektronsku naplatu putarine kroz Srbiju i Severnu Makedoniju.

Ističe da putnici, koji na taj način plaćaju putarinu, kroz Srbiju ostvaraju popust od šest odsto. Najavljuje da će za oko deset dana doći i do potpisivanja protokola sa Crnom Gorom.

Više od sedam i po miliona vozila, prošlo je u julu srpskim auto-putevima, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za sedam odsto. Najprometniji je bio poslednji vikend u julu, ali nije bilo dužeg zadržavanja na naplatnim rampama.

Tome značajno doprinosi i sve veći broj uređaja za elektronsku naplatu putarine, kojih trenutno ima oko 700.000 u Srbiji. Više od 20.000 korisnika prekonfigurisalo je svoj TAG uređaj na Open Balkan ETC – jedinstveni TAG uređaj za Srbiju i Severnu Makedoniju.

Darko Savić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da korisnici treba da imaju TAG uređaj da bi pristupili tom sistemu naplate putarine.

Prema njegovim rečima, korisnici mogu da nabave novi uređaj u preko 600 poslovnica Pošte, koji je već konfigurisan na veb servis Open Balkan.

Korisnici pripejd TAG-a, kaže, mogu da ga prekonfigurišu u 25 poslovnica Pošte. Dodaje da se uređaj može prenositi iz vozila u vozilo, a provizija se ne plaća u inostranstvu.

Popust od šest odsto

“U integrisanom sistemu naplate putarine između Srbije i Severne Makedonije, beležimo preko 23.000 aktivnih korisnika za 40 dana, od početka funkcionisanja “ističe Savić, dodajući da korisnici sa uređajem za prolaz kroz Srbiju imaju popust od šest odsto na putarinu.

Naglašava da je elektronska naplata putarine umrežena sa platnom karticoma, najavljujući da će u narednih deset dana doći i do potpisivanja protokola između Srbije i Crne Gore.

“Sa Hrvatskom smo završili pregovore i potpisivanje sporazuma. Intezivno radimo na imlementaciji tog rešenja. Najavljujem vrlo brzo i Republiku Srpsku, BiH. Imaćemo jedinstveni sistem u regionu “kaže Savić i dodaje da proširuju trenutno 25 naplatnih stanica, što će biti završeno do početka sledeće godine.

KOMENTARIŠI