U cilju očuvanja tradicije i kulture a pod punim pokroviteljstvom opštine Žagubica, u naselju Osanica tradicionalno, deveti put zaredom, u subotu, 25.maja, održan je Sabor frulaša i dudučara 2019. – ”Homoljska frula”.

Ono što je primetno – iz godine u godinu, sve jača konkurencija i veće interesovanje kako meštana, tako i posetilaca, uz glavni akcenat na očuvanju tradicije kroz prepoznatljiv zvuk frule i duduka. U osaničkom Domu kulture celovečernji program ove godine je otvorio zamenik predsednika SO Žagubica Mile Perić

I ovogodišnji Sabor frulaša i dudučara propraćen je brojnim kulturno umetničkim sadržajima, a početak manifestacije je tradicionalno obeležen defileom svih učesnika – takmičara i kulturno umetničkih društava kroz centar naselja, predvođenih čelnicima opštine Žagubica.

Štandovi na kojima su izložene narodne rukotvorine udruženja žena opštine Žagubica, kao i okrugli sto na temu: ”UTICAJ RURALNE SREDINE NA MODERNO SVIRANjE NA FRULI” privukli su veliki broj posetilaca.

U Kultturno umetničkom delu programa nastupilo je deset kulturno umetničkih društava iz: Porodina, Stamnice, Neresnice, Petrovca i Jasikova, a dragi gosti bili su i Predstavnici KUD – a „DUKAT“ iz Italije, dok su se u drugom delu revijalnog programa predstavili domaćini – kulturno umetnička društva žagubičke opštine: iz Krepoljina, Osanice i Laznice.

U najvažnijem, takmičarskom delu manifestacije, nadmetalo se 13 takmičara. Nimalo lak zadatak da i ove godine odabere najbolje, imao je stručni žiri u sastavu: Svetlana Cica Azanjac, predsednik žirija i selektor republičkog takmičenja, Zoran Rajčić, predsednik Saveta Sabora frulaša Srbije, Tihomir Paunović, čuveni frulaš sa ovih prostora.

A titule najboljih poneli su: U kategoriji dece do 12 godina, Katarina Pujkilović iz Osanice, 12– 16 god. Anđela Petković iz Osanice, Seniori: Žika Makuljević iz Ranovca, u kategoriji Dueti, Izvorno Vuk i Sava Petrović iz Laznice.Ukupni pobednik Sabora frulaša 2018. je Žika Makuljević iz Ranovca.

Organizatori Manifestacije Sabor frulaša i dudučara Osanica 2019. su: Turistička Organizacija opštine Žagubica, KPC Jovan Šerbanović i MZ „Pobeda“ Osanica. Generalni pokrovitelj manifestacije je Opština Žagubica.

KOMENTARIŠI