Sajam energetske efikasnosti u Požarevcu

Sajam energetske efikasnosti u Požarevcu

Tradicionalni Sajam energetske efikasnosti održan je u organizaciji Saveza društava inženjera i tehničara grada Požarevca, Inženjerske komora Srbije i Regionalne privredna komora Požarevac a tema je bila „Obnovljivi izvori energije i ušteda energije“.

Cilj sajma je informisanje stručne i šire javnosti o trenutnom stanju na polju energetske efikasnosti, o budućim pravcima razvoja i korišćenja obnovljivih izvora energije na teritoriji Braničevskog okruga i šireg područja.

-Dragi prijatelji, čast mi je što ste me pozvali da otvorim Sajam energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, pozdravio je učesnike predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić.

Uvek  se setimo da nešto nije u redu, tek kada to direktno utiče na nas. Može se reći da smo sada svi postali svesni problema koji nas okružuju, a koji su se godinama, ljudskom krivicom, nagomilavali. Zbog toga sada imamo zadatak da život na našoj planeti očuvamo, i da promenimo sve ono što ga ugrožava. Neprekidan porast broja ljudi, potreba za prostranstvom i energijom, uslovili su da nam planeta postane mala, a upotrebom fosilnih goriva, u atmosferu je dospela ogromna količina štetnih materija. Pri tome su ljudskom nemarnošću, nepoštovanjem pravila i zakona, ugrožene mnoge vrste, pa i mi sami. Iz tog razloga moramo potražiti alternativne načine za proizvodnju energije kao što su  energija  Sunca, vode, vetra, geotermalne energije i biomase sa čime je naša zemlja veoma bogata. energetika6

Grad Požarevac na svojoj teritoriji ima energetskog giganta koji će i proširiti svoje kapacitete ali to nas ne sme uljuljkati i dovesti u situaciju šta će biti dalje i šta ćemo ostaviti pokoljenjima koja dolaze. Svestan sam značaja i rezultata rada Saveza društva inženjera i tehničara grada Požarevca i želim da vam sa svoje pozicije otvorim vrata da zajedno nađemo rešenja ne samo za problem obnovljivih izvora energije već i za mnoge druge koji muče naš grad i da ih uz vašu pomoć rešimo, rekao je Ilić.

-Danas će prisutni stručnjaci svojim radovima ukazati na nove detalje, pre svega vezane za investiciona sredstva, koja se po pokazateljima isplate za par godina. Učesnici će dobiti i Zbornik radova i CD koji će im pomoći da pored ovoga što budu danas čuli, izučavaju i pogledaju literature koje su koristili ovi stručnjaci. U saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije, ovo predavanje ali i sva naredna, biće uključena u program komore, tako da naši inženjeri ne moraju  da odlaze u druge gradove već sva dešavanja i usavršavanja pri skupljanju bodova se mogu ostvariti ovde, rekao je Milutin Stanković predsednik SDIT-Požarevac.

energetika-7Na platou ispred požarevačkog Centra za kulturu, gde je sajam održan, izlagači su predstavili svoje eksponate – opremu i uređaje iz oblasti obnovljivih izvora energije i uštede energije.

KOMENTARIŠI