Saksofonista iz Požarevca Predrag Paunović osvojio Ameriku!

Saksofonista iz Požarevca Predrag Paunović osvojio Ameriku!

Saksofonista iz Požarevca Predrag Paunović završio master studije na Univerzitetu Emor u Atlanti. Na školovanje primljen samo na osnovu snimaka svojih svirki.

Dok je kao dečak rastao na požarevačkom prigradskom Lučičkom putu, Predrag Paunović (38) nije ni sanjao da će jednog dana postati uspešan džez muzičar, čije umeće priznaju i najpoznatiji profesori u Americi.

Upravo to se nedavno desilo kada je ovaj samouki saksofonista uspešno završio master studije na Emor univerzitetu u Atlanti, država Džordžija, u klasi profesora Rendija Hantera. Sa njim je Predrag stupio u kontakt preko interneta, šaljući mu snimke svojih svirki na saksofonu, kojima se učio upravo preko udžbenika ovog poznatog profesora.

– Zahvaljujući onome što sam na tim snimcima pokazao, prešao sam nivoe jedan i dva, što je bilo neophodno da budem primljen. Upisao sam se onda kad su mi odobrili besplatno školovanje i smeštaj u internatu jer bi, u suprotnom, za mene to bio preveliki trošak – priča Predrag.

A koliko je dobro savladao džez svirku na saksofonu, govori i podatak da profesori u njegovom izvođenju nikako nisu mogli da registruju balkanski prizvuk, već samo “čisto američki”, kao da je odrastao u Nju Orleansu, kolevci džeza.

Ovaj nadareni Požarevljanin, zaposlen u Centru za kulturu kao urednik programa, završio je dva muzička fakulteta, u Beogradu i Nišu, kao i konzervatorijum “Gustav Maler” u Beču, u klasi profesora Aleksandra Feldrila. Za njega se može reći da je “čovek-orkestar”, jer, sem klavira i harmonike, za čije se sviranje školovao, odlično se snalazi i na violončelu, basu, gitari i bubnjevima koje je, kao i saksofon, savladao kao samouk. Međutim, Predrag se ni na tome ne zaustavlja, već planira ovladavanje još jednim instrumentom- grčkim buzukijem.

– Saksofon sam počeo da učim u 30. godini, a sada, osam godina kasnije, izazov mi je sviranje buzukija, jer sam oduvek voleo grčku muziku. Već sam nabavio ovaj instrument i počeo da vežbam i prilično sam zadovoljan kako to sve zvuči – otkriva Predrag za NOVOSTI.

Iako je maksimalno posvećen muzici, Predrag ne zapostavlja ni svoju porodicu, suprugu i dva sina – Andriju (10) i Đorđa (5). Andrija ide u požarevačku muzičku školu i svira violinu, a mlađi Đorđe već pokazuje naklonjenost klaviru.

– Oduvek volim muziku, ona me ispunjava i pravi mi je izazov. Međutim, uvek sam se trudio da svoje snove i ambicije ne ispunjavam nauštrb porodice. Uspeo sam da postignem balans, pa ne trpe ni porodica ni muzika, već se lepo i skladno uklapaju i nadopunjuju – kaže Predrag.

Upravo to je njegova poruka mladima – ispunjavajte svoje snove i posvećujte se najbližima, jer moguće je uskladiti i jedno i drugo, a oba su neophodna za istinsku ispunjenost i sreću.

BEND

Predrag je jedini džez muzičar u Požarevcu, pa je zbog toga nerealno u skorije vreme očekivati osnivanje nekog džez benda.

– Saksofon sam naučio da sviram čisto za svoju dušu, bez ambicija da od toga zarađujem. Bilo bi lepo da svoje umeće mogu da prenesem i mlađima, kroz neku muzičku edukaciju, kako bi im džez muzika postala bliska – kaže Predrag.

1 KOMENTAR

  1. POZDRAVLJAM USPEH OVOG MLADOG MUZICARA ALI MORAM DA VAS PODSETIM DA JE DZORDZIJA JEDNA OD 50 DRZAVA AMERIKE.

KOMENTARIŠI