Dok je kao dečak rastao na požarevačkom prigradskom Lučičkom putu, Predrag Paunović (38) nije ni sanjao da će jednog dana postati uspešan džez muzičar, čije umeće priznaju i najpoznatiji profesori u Americi.

Upravo to se nedavno desilo kada je ovaj samouki saksofonista uspešno završio master studije na Emor univerzitetu u Atlanti, država Džordžija, u klasi profesora Rendija Hantera. Sa njim je Predrag stupio u kontakt preko interneta, šaljući mu snimke svojih svirki na saksofonu, kojima se učio upravo preko udžbenika ovog poznatog profesora.

– Zahvaljujući onome što sam na tim snimcima pokazao, prešao sam nivoe jedan i dva, što je bilo neophodno da budem primljen. Upisao sam se onda kad su mi odobrili besplatno školovanje i smeštaj u internatu jer bi, u suprotnom, za mene to bio preveliki trošak – priča Predrag.

A koliko je dobro savladao džez svirku na saksofonu, govori i podatak da profesori u njegovom izvođenju nikako nisu mogli da registruju balkanski prizvuk, već samo “čisto američki”, kao da je odrastao u Nju Orleansu, kolevci džeza.

Ovaj nadareni Požarevljanin, zaposlen u Centru za kulturu kao urednik programa, završio je dva muzička fakulteta, u Beogradu i Nišu, kao i konzervatorijum “Gustav Maler” u Beču, u klasi profesora Aleksandra Feldrila. Za njega se može reći da je “čovek-orkestar”, jer, sem klavira i harmonike, za čije se sviranje školovao, odlično se snalazi i na violončelu, basu, gitari i bubnjevima koje je, kao i saksofon, savladao kao samouk. Međutim, Predrag se ni na tome ne zaustavlja, već planira ovladavanje još jednim instrumentom- grčkim buzukijem.

– Saksofon sam počeo da učim u 30. godini, a sada, osam godina kasnije, izazov mi je sviranje buzukija, jer sam oduvek voleo grčku muziku. Već sam nabavio ovaj instrument i počeo da vežbam i prilično sam zadovoljan kako to sve zvuči – otkriva Predrag za NOVOSTI.

Iako je maksimalno posvećen muzici, Predrag ne zapostavlja ni svoju porodicu, suprugu i dva sina – Andriju (10) i Đorđa (5). Andrija ide u požarevačku muzičku školu i svira violinu, a mlađi Đorđe već pokazuje naklonjenost klaviru.

– Oduvek volim muziku, ona me ispunjava i pravi mi je izazov. Međutim, uvek sam se trudio da svoje snove i ambicije ne ispunjavam nauštrb porodice. Uspeo sam da postignem balans, pa ne trpe ni porodica ni muzika, već se lepo i skladno uklapaju i nadopunjuju – kaže Predrag.

Upravo to je njegova poruka mladima – ispunjavajte svoje snove i posvećujte se najbližima, jer moguće je uskladiti i jedno i drugo, a oba su neophodna za istinsku ispunjenost i sreću.

BEND

Predrag je jedini džez muzičar u Požarevcu, pa je zbog toga nerealno u skorije vreme očekivati osnivanje nekog džez benda.

– Saksofon sam naučio da sviram čisto za svoju dušu, bez ambicija da od toga zarađujem. Bilo bi lepo da svoje umeće mogu da prenesem i mlađima, kroz neku muzičku edukaciju, kako bi im džez muzika postala bliska – kaže Predrag.

1 KOMENTAR

  1. POZDRAVLJAM USPEH OVOG MLADOG MUZICARA ALI MORAM DA VAS PODSETIM DA JE DZORDZIJA JEDNA OD 50 DRZAVA AMERIKE.

KOMENTARIŠI