Šarčević: Nema povratka u školske klupe bar još četiri nedelje

Šarčević: Nema povratka u školske klupe bar još četiri nedelje

Foto: Pixabay // ilustracija

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je saglasan sa stavom epidemiloga da se još četiri nedelje neće razmišljati o povratku učenika u škole, i da misli da treba čak i duže. Šarčević je za TV Pink kazao da će ova školska godina, koja je trebalo da traje do 16. juna, biti kraća, a da će biti vremena za “kvalitetniji rad” ukoliko dođe do povratka u školu pre tog datuma.

Rekao je da se priprema “onlajn” realizacija male mature i da će učenici imati tri dana “treninga” za polaganje, od 22. do 24. aprila.

Učenici koji nemaju uslove da malu maturu polažu “onlajn” polagaće je pismenim putem, a njih je, kako je rekao, oko dva odsto.

Govoreći o upisu u srednje škole i na fakultete, Šarčević je rekao da će “biti pametniji za mesec dana” i da se radi na više verzija prijemnog ispita za te nivoe obrazovanja.

Istakao je da je pre 12 dana formirao radni tim koji će se baviti pitanjem studenata, a koji čine predstavnici Konferencije Univerziteta, predstavnici Ministarstva prosvete, članovi kabineta premijerke Srbije i predstavnici studentskih organizacija.

“Poređali smo koje su to teme. Jedna od njih je školarina. Legitimno je što će studenti zahtevati smanjenje”, kazao je on.

Kada je reč o ispitnim rokovima, Šarčević je potvrdio da će studenti koji su platili ispitni rok, a koji nije održan, moći besplatno da polažu ispite u prvom narednom roku.

Naveo je da će se za mesec i po dana završiti emitovanje nastave na daljinu za osnovnu i srednju školu, a ona se realizuje već pet nedelja zbog pandemije koronavirusa.

KOMENTARIŠI