Saveti za vožnju po magli

Saveti za vožnju po magli

Foto: Urban City // ilustracija

Od sinoć na svim putevima i auto-putevima vožnju je otežavala gusta magla. Stručnjaci upozoravaju da se u takvim situacijama drastično mora promeniti stil vožnje da ne bi došlo do većih lančanih sudara sa više poginulih. U takvim situacijama skoro i da nema preporučene brzine. Kada je magla gusta, potrebno je upaliti sva četiri pokazivača pravca i držati maksimalno rastojanje od vozila ispred vas.

Setimo se prošlogodišnjeg lančanog udesa kod Jagodine koji je odneo čak devet života. Vozači tada na delovima auto-puta na koje se spustila magla nisu smanjivali brzinu, nisu kočili i došlo je do velike tragedije. Da se to ne bi dešavalo stručnjaci preporučuju takozvano pravilo tri sekunde prilikom vožnje u magli

“Zbog toga preporučujem da se vozite na rastojanju, ako ga opredeljeujemo vremenski od oko tri sekunde, ako ga opredeljujemo prostorno to je negde od 70 do 100 metara, pri brzinama od 100 do 120 kilometara na sat. Najopasnije je kada menjate brzinu u odnosu na tok saobraćaja jer onda ili vas svi pretiču ili vi sve pretičete”, kaže Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U slučaju vremenskih nepogoda, stručnjaci preporučuju da se, ako je moguće, bezbedno parkiramo van kolovoza, da proverimo brisače. Ako je nemoguća vidljivost, na trenutak bi trebalo prekinuti putovanje i bezbedno se skloniti s puta. Ukoliko ipak vozimo, onda treba obratiti pažnju na radnje koje preduzimamo.

“Treba blagovremeno upozoriti vozače iza nas o našim namerama zasutavljanja, skretanja, isključivanja, jer te radnje dovode najčešće do opasnih situacija”, ističe Vujanić.

Magla je ovih dana učestala, meteorolozi kažu da je može biti povremeno na delovima puta pa se vozači moraju pripremiti za takav način vožnje i ne treba ubrzavati i zaletati se jer se ne zna šta se u magli krije.

KOMENTARIŠI