Sea Star je festival ljubavi, a ne mržnje!

Sea Star je festival ljubavi, a ne mržnje!

Danas su se u Umagu susreli Gradonačelnik tog istarskog grada Vili Bassanese i osnivač i direktor novosadskog EXIT festivala Dušan Kovačević, povodom nemilog događaja koji se dogodio u četvrtak, 16. februara u Zagrebu nakon konferencije za novinare u vezi sa novim Exitovim Sea Star festivalom. Prijem je bio odlučan odgovor na neprijatnosti i incident koji se dogodio u Zagrebu, kada je g. Kovačeviću prišla grupa nepoznatih muškaraca te verbalno napala njega i njegovu porodicu uvredama na nacionalnoj osnovi. Vest se ubrzo proširila i izazvala mnogobrojne reakcije, koje su bili jednoglasne u osudi napadača.

Gradonačelnik Bassanese osudio je navedeni čin, te svaki oblik neprijateljstva i nacionalne netrpeljivosti, a oba sagovornika dodali su kako su duboko uvereni da budućnost pripada ljudima koji neguju mir i ljubav. Nadalje, Bassanese, kao gradonačelnik grada koji će ovog maja biti domaćin jednog od najznačajnijih festivala u Evropi, nadovezao se na povezanost Istre i Vojvodine u okviru multikulturalnosti i tolerancije.

 „Grad Umag najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, po bilo kojoj osnovi. Naš grad poznat je po toleranciji i kao mesto gde nema i ne može biti incidenata po međunacionalnoj osnovi. U Umagu se vekovima baštine i neguju vrednosti poput multikulturalnosti i multietničnosti. Takve vrednosti čine bogatstvo našega grada i naših sugrađana, te na najbolji način predstavljaju način života i razmišljanje građana ove oblasti. Osuđujem ovaj incident, koji je utoliko teži upravo iz razloga što se desio pred očima dece. Glas pojedinaca nikako ne sme zaseniti vrednosti našega društva i naše zajednice temeljene na prijateljskim odnosima.”

Izjavi se nadovezao i g. Kovačević koji je istakao kako se u Umagu oseća kao kod kuće. „Kao što je Novi Sad jedan od retkih gradova u bivšoj Jugoslaviji u kome je mogao nastati EXIT, tako i Umag predstavlja savršen izbor za Exitov festival u Hrvatskoj, kako zbog atraktivnosti lokacije, tako i zbog sigurnosti posetilaca. Poznato je da su ljudi u Istri odlični domaćini i ovde se osećamo podjednako dobro i sigurno kao i kod kuće, u Novom Sadu.” izjavio je Kovačević i dodao: “Pomirenje i regionalno povezivanje deo su naše društvene misije i temelj na kojem je EXIT i osnovan. Još 2001. godine festival je predstavljao prvi masovni događaj nakon ratova koji je na jednom mestu okupio veliki broj mladih iz regiona, otvarajući novi tok komunikacije, koji je devedesetih bio nasilno prekinut.

Povodom rastućih nacionalnih tenzija u regionu, na inicijativu EXIT tima, prošle godine je neformalna grupa istaknutih umetnika i javnih osoba iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine sastavila otvoreno pismo javnosti. Potpisnici redova ispred “Tihe balkanske većine” bili su režiseri Oliver Frljić i Kokan Mladenović, glumci Zoran Cvijanović, Sergej Trifunović, Nenad Okanović, muzičari Ida Prester (Lollobrigida), Dino Šaran (Letu Štuke), Nemanja Kojić (Hornsman Coyote), jedan od osnivača Otpora i gostujući predavač na Harvardu Srđa Popović, osnivač Exita Dušan Kovačević, direktor Studentskog kulturnog centra Novog Sada Zdravko Vulin, dramaturg i osnivač Miksera Ivan Lalić, novinar i pisac Branko Rosić, te brojni drugi koji u pismu pozivaju javnost da se otvoreno suprotstavi ekstremnoj nacionalističkoj retorici koja je zavladala regionom, uz sve učestalije fašističke i ultradesničarske parole.

KOMENTARIŠI