Sećanje na slavnu sugrađanku: 75 godina od smrti Milene Pavlović Barili

Sećanje na slavnu sugrađanku: 75 godina od smrti Milene Pavlović Barili

Milena Pavlović Barili, autoportret // Wikipedia

Čuvena slikarka preminula je 6. marta 1945. godine u Njujorku, a četiri godine kasnije njena urna preneta je na groblje za strance u Rimu.

Polaganjem cveća ispred biste u Sunčanom parku, u Požarevcu se 6. marta obeležava 75. godišnjica smrti čuvene slikarke Milene Pavlović-Barili (1909-1945), jednog od najznačajnijih predstavnika srpskog nadrealizma između dva svetska rata.

Milena je rođena u Požarevcu, 5. novembra 1909. godine, od majke Danice Pavlović i oca Bruna Barilija, italijanskog kompozitora, pesnika i putopisca. Slikarsko obrazovanje sticala je u beogradskoj Umetničkoj školi i u Minhenu, u kome je boravila do 1928. godine.

Sve do početka Drugog svetskog rata, živela je i radila u Londonu, Parizu i Rimu, izlažući širom Evrope, zajedno sa najpoznatijim umetnicima avangarde.

U avgustu 1939. godine odlazi u Njujork, gde je provela poslednjih šest godina života.

Umrla je 6. marta 1945. godine, a njena urna preneta je četiri godine kasnije na groblje za strance u Rimu, u kompleksu parka Testaćo, na kojem su kasnije sahranjeni i njeni roditelji.

U spomen na čuvenu sugrađanku, Požarevljani su u kući porodice Pavlović osnovali galeriju koja nosi njeno ime, sa oko 900 radova iz različitih perioda stvaralaštva.

Osim toga, pokrenuli su i bijanele „U svetlosti Milene“ i postavili njenu bistu u Sunčanom parku, u kojem se nalaze biste i ostalih poznatih umetnika, koji su rođenjem ili radom vezane za Požarevac. Među njima su glumci Milivoje Živanović i Žanka Stokić, dramaturg Slobodan Stojanović i pesnikinja Milica Stojadinović «Srpkinja».

KOMENTARIŠI