Foto: Logo škole

Tehnička škola sa domom učenika “Nikola Tesla” – Kostolac danas proslavlja jubilej, 75 godina od početka rada.

Ove godine zbog zabrane okupljanja koje je još uvek na snazi, obeležavanje jubileja je prebačeno na internet, u onlajn format.

Ovom prilikom direktor škole Goran Nestorović, obratio se video snimkom. On je između ostalog rekao da mu je velika čast što je zaposlen u ustanovi koja je mlada kao škola u Srbiji, a sa tako velikim radnim stažom u tehnici 20 i 21 veka. “Nivo uspeha naše škole određuju učenici, sve ostalo je prefiks, sufiks ili konstanta uz izvedenu veličinu o uspehu. Mi nastavnici i zaposleni kao živa i veoma bitna imovina škole smo tu da sastavimo tu formulu uspeha i uživamo u rezultatima koji se uvek prikazuju na Dan škole. Epidemiološka situacija je slučaj koji nije mogao da se izbegne ali ne i razlog da zaustavimo život i sve što se u njemu dešava. Naši učenici zaslužuju i imaju neprikosnoveno pravo da budu predstavljeni na Dan škole.

GORAN NESTOROVIĆ, Foto: URBAN CITY / B.P. // ARHIVA

Mi smo tu da ih podržimo i učinimo sve što možemo u ovim okolnostima, da što manje osete ovo vanredno stanje i da prožive sve ono što smo i sami proživeli kada smo mi bili đaci. Naša misija je da im ugradimo lepo sećanje na vreme koje su proveli u školi, da od nas imaju koristi na putu egzistencije i da od njih stvorimo dobre ljude, naslednike i buduće roditelje svojoj deci kojoj će imati šta da ispričaju o nama. Upravo zato, proslavimo ovaj Dan zajedno kao bića kojima je Bog dao dar da stvorimo ovu tehniku i da živimo u zajednici i ako smo fizički razdvojeni”, rekao je direktor ove školske ustanove povodom 75 godina postojanja.

Od skomnih početaka trogodišnje Stručne područne škole, nastale početkom 1946. godine, nastale zbog potrebe razvoja rudarstva i industrije na ovim prostorima, škola je evoulirala u savremenu i modernu školu. Odlukama Ministarstva prosvete, menjani su nazivi škole ali je cilj ostao isti. Paralelno sa napredovanjem industrije, napredovala je i škola. Od prvobitnih prostorija, škola je koristila prostorije Osnovne škole. Povećanjem broja učenika i potrebom privrede, škola se seli u nove prostorije 26.11.1968. godine. Nova radionica otvorena je 1975. godine.

Ime škole je promenjeno 1979. godine u OC „13. oktobar“, a od 22.3.1990. godine, nosi ime velikog naučnika Nikole Tesle. Od 3.9.2009. godine, počinje sa radom Dom za učenike.

KOMENTARIŠI