Članovi Liberalno-demokratske partije (LDP) obeležili su godišnjicu tradicionalnom “Šetnjom za Zorana”.

Kolona je krenula od sedišta te stranke do Vlade Srbije i Aleje velikana na Novom groblju, a predvodili su je predsednici LDP i Lige socijaldemokrata Vojvodine Čedomir Jovanovic i Nenad Čanak.

I delegacija DS predvođena predsednikom stranke Draganom Šutanovcem odala je počast Zoranu Đinđiću i položila venac na njegov gorb. setnja za zorana 5
Venac na Đinđićev grob položio je i predsednik Nove stranke, bivši premijer i lider DS Zoran Živković.

Na grob Zorana Đinđića venac su položili i supruga Zorana Đinđića, Ružica Đinđić i sin Luka.

Venac na spomen-ploču položiće danas i članovi Vlade Srbije.

Premijer Zoran Đindić ubijen je 12. marta 2003. godine. setnja za zorana 3
Kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana, a uvedeno je vanredno stanje, koje je trajalo do 22. aprila.

U policijskoj akciji “Sablja”, uhapšeno je 11.665 osoba, među kojima je bilo partijskih funkcionera, visokih vojnih oficira, nosilaca pravosudnih funkcija i estradnih zvezda, a neki od njih su proveli određeno vreme u pritvoru. setnja za zorana 1

Osumnjičeni kao glavni u organizovanju ubistva premijera bili su nekadašnji komandant raspuštene Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i pripadnici zemunskog klana koji su ubijeni u policijskoj akciji, Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum.

U “Sablji” je uhapšen neposredni izvršilac ubistva Zvezdan Jovanović.

Avgusta 2003. podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, suđenje je trajalo od decembra 2003. godina a maja 2007. godine proglašeni su krivim i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Legija se skrivao 14 meseci, predao se maja 2004. godine i osuđen na 40 godina zatvora, koliko je dobio i Jovanović. setnja za zorana 4
Politička pozadina ubistva Zorana Đinđica još nije otkrivena.

Đinđić je rođen 1. avgutsa 1952. u Bosanskom Šamcu. Bio je doktor filozofije i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Demokratske stranke.

Funkciju gradonačelnika Beograda obavljao je 1997. godine, a predsednika Vlade Srbije od 2001. do ubistva 2003. godine.

Odigrao je važnu ulogu u predsedničkim izborima SRJ septembra 2000, i u petooktobarskim demonstracijama koje su dovele do svrgavanja sa vlasti Slobodana Miloševića. djindjic godisnjica

Predvodio je DOS koji je činilo 18 stranaka. Ta koalicija pobedila je na parlamentarnim izborima decembra 2000. godine i zatim januara 2001. postao premijer Srbije.

KOMENTARIŠI