Foto: Pixabay // ilustracija

Ministarstvo zdravlja Tunisa je krajem prošle nedelje najavilo da će olakšati protokole vezane za kovid 19. Ublažavanje mera će uključivati noćni policijski čas, karantin za posetioce i kretanje između gradova. Pomenute mere su planirane u pokušaju da se vrate turisti i spasi turistička sezona.

U petak je u zvaničnom saopštenju navedeno da se ova zemlja nada da će uspeti da spasi svoju ekonomski vitalnu letnju sezonu. Za to je neophodno ublažavanje uvedenih ograničenja, a pre svega mere karantina, policijskog časa i zabrane putovanja između regija.

Ekonomija Tunisa je prošle godine zabeležila pad od 8,8%. U pitanju je najveće smanjenje u istoriji zemlje, a sve zbog efekata pandemije na vitalne sektore poput turizma, avio industrije i izvoza.

Ministar turizma, Mohamed Amar, istakao je da je zahvaljujući novim merama turoperatorima u zemlji postala jasnija nova vizija. Prema njegovim rečima, sezona bi trebalo da počne u maju i junu, a uskoro će krenuti i rezervacije.

Ministar je dodao i da će, sa početkom velike kampanje vakcinacije koja počinje ove nedelje, Tunis uspeti da spasi turističku sezonu. Iz Ministarstva zdravlja navode da će od ove nedelje biti ublažen noćni policijski čas, ukinut karantin za posetioce ali i zabrana kretanja između gradova, piše Travelmagazine.

Prihod od turizma je u ovoj afričkoj zemlji opao za 65% u 2020. godini, u poređenju sa 2019. godinom, za oko 746 miliona dolara. Ograničenja putovanja i širenje novog soja koronavirusa širom sveta doveli su do zatvaranja većine hotela u Tunisu.

Osim toga, desetine hiljada radnika u turističkom sektoru ostalo je bez posla.

KOMENTARIŠI