Foto: Pixabay // ilustracija

Savez samostalnih sindikata Srbije pozvao je poslodavce da danas i svih narednih dana, kada spoljna temperatura prelazi 36 stepeni na otvorenom, obustave radove između 11 i 16 časova i ne dozvole da zaposleni budu izloženi direktnom sunčevom zračenju.

Zaposleni istovremeno imaju pravo, shodno Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, Pravilniku o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu i Smernicama za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama, da zahtevaju od poslodavaca da budu zaštićeni od štetnog dejstva atmosferskih uticaja na njihovu bezbednost i zdravlje, navodi se u saopštenju SSSS-a.

SSSS poziva zaposlene i poslodavce da ovih dana međusobno sarađuju i odgovorno primenjuju sve predviđene mere u zaštiti zdravlja i bezbednosti tokom rada: prilagode režim rada visokim temperaturama, organizuju česte pauze, unošenje velikih količina vode i bezalkoholnih pića, obezbeđivanje prostorija za rashlađivanje i sklanjanja od sunca, uvođenje čestih zamena zaposlenih, obezbeđivanje i pružanje neophodne prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema zaposlenih.

Poslodavci su takođe u obavezi da zaposlenima pruže informacije o simptomima bolesti koje mogu biti prouzrokovane visokim temperaturama – dehidrataciji, sunčanici, toplotnom osipu, toplotnoj iscrpljenosti i grčevima, posebno toplotnom udaru.

Istovremeno, pozivamo poslodavce koji radni proces organizuju u zatvorenom da obezbede da temperatura u radnim prostorijama, bez obzira na vrstu posla, može da bude maksimalno 28 stepeni.

“U središtu svih aktivnosti, zdravlje i bezbednost na radu mora da bude na prvom mestu – naša je sindikalna poruka”, navodi SSSS.

KOMENTARIŠI