Danas 25. decembra 2017. godine održan je sastanak u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u vezi sa problemima u studentskom standardu.

Sastanku su prisustvovali predsednica Sindikata obrazovanja Srbije mr Valentina Ilić, potpredsednik dr Dejan Micković, predsednik odbora delatnosti učeničkog i studentskog standarda Danijel Đorđević i pravna savetnica Nikolina Maljković, dok je ispred Ministarstva sastanku prisustvovao ministar Mladen Šarčević, pomoćnica ministra za studentski standard Marina Hasanović i Miloš Blagojević.

Od ministarstva smo tražili da se hitno reši najveći problem u studentskom standardu koji je nastao povećanjem minimalne cene rada, kao i nejednakim povećanjima cene rada za delatnosti u obrazovanju u protekle dve godine.

Iako više od 65% zaposlenih u studentskom standardu prima minimalnu zaradu, ministarstvo nije u mogućnosti da prihvati predlog našeg sindikata da se cena rada u studentskom standardu izjednači sa cenom rada u osnovnom i srednjem obrazovanju i učeničkom standardu.

Ministar je predložio iniciranje sastanka na kome bi prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija kako bi se našlo prelazno rešenje za navedeni problem, a do stupanja na snagu zakonskih propisa kojim bi bio trajno rešen.

Na sastanku smo dobili informaciju da je za razliku od 2017. godine isplata troškova prevoza, jubilarnih nagrada i otpremnina obezbeđena iz budžeta RS za 2018. godinu za sve zaposlene u učeničkom i studentskom standardu na teritoriji AP Vojvodine.

KOMENTARIŠI