Skupština Srbije proglasila promene Ustava

Skupština Srbije proglasila promene Ustava

FOTO: URBAN CITY / B.P.

Srpski parlament proglasio je promene Ustava iz oblasti pravosuđa koje su građani izglasali na referendumu održanom 16. januara.

Proglašeni su Akt o promeni Ustava Republike Srbije i Ustavni zakon za sprovođenje Akta o promeni Ustava Srbije.

Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i članovi njenog kabineta, predstavnici diplomatskog kora kao i predstavnici pravosuđa.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić podsetio je da je Skupština dvotrećinskom većinom usvojila akt o promeni Ustava Srbije i donela odluku o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja akta.

Propisano je da akt o promeni Ustava stupa na snagu kada ga proglasi Narodna skupština.

“Želim još jednom da se zahvalim svima koji su učestvovali u ogromnom poslu ustavnih promena. Srbija je napravila veliki iskorak u oblasti vladavine prava i u dubokom je interesu Srbije i njenih građana. Zahvaljujem građanima koji su glasali”, rekao je Dačić.

“To će ostati i kao amanet ovog saziva Narodne skupštine, da je to redak primer da se aktuelna vlast odrekla dela svojih ovlašćenja, naročito kada je reč o kadrovskoj problematici, vrednost je utoliko veća”, ocenio je Dačić.

Dačić je dodao da je moguće da će Skupština pre raspisivanja izbora još jednom zasedati.

Izmene Ustava svečano su proglašene uz intoniranje himne “Bože pravde”, a ispred Doma Narodne skupštine bila je postavljena Garda.

Prema konačnim rezultatima referenduma o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, “za” je glasalo 59,62 odsto glasača, dok je “ne” zaokružilo 39,35 odsto građana izašlih na birališta.

KOMENTARIŠI