Sledeća nedelja izuzetno bitna, još najmanje šest nedelja ovakav način života

Sledeća nedelja izuzetno bitna, još najmanje šest nedelja ovakav način života

Epidemiolog Predrag Kon kaže da smo završili drugu nedelju epidemije koronavirusa, kao i da je treća nedelja jedna od ključnih. Ističe da je cilj razvući epidemiju, kao i da je nesumnjivo da će trajati još šest nedelja u režimu kao što je ovaj. Stručnjaci poručuju da je strah u takvim situacijama normalna reakcija, ali da ne treba da dozvolimo da preraste u paniku.

Predrag Kon je gostujući u specijalnoj emisiji RTS-a o kornavirusu rekao da smo završili drugu nedelju sa 103 slučaja, bez ijednog smrtnog.

“Ukupno gledano nije tako loše, bilo bi idealno kada bi se tako nastavilo. Ako znamo da je 12. dana počeo porast obolelih, bilo ih je 15, potom 17, da bi trećeg dana od tada bilo 14 obolelih. Iako se očekivalo da će ići konstantno uzlazno, to se nije dogodilo. Ubrzano povećanje broja zaraženih je očekivano, ali se to ubrzanje nije dogodilo”, rekao je Kon.

Istakao da je treća nedelja jedna od ključnih, najviše zbog mera koje su uvedene da bi se obuzdalo širenje virusa. Ukoliko se pokažu kao dobre, smanjiće se obim epidemije.

Ukupan broj akutno-respiratornih oboljenja je u padu od trenutka kada je uvedeno vanredno stanje u zemlji, pa se postavlja pitanje da li kriza može da prođe do sledeće sedmice?

“Ne, mi moramo da izguramo epidemiju. Mi je samo razvlačimo, to je jednostavno. Ali moramo da znamo da li mere daju rezultate. Ako daju, onda samo treba da se nastave. Nesumnjivo je da će trajati još šest nedelja u režimu kao što je ovaj”, naglasio je Kon.

Najstarijima je potpuno zabranjen izlazak iz kuća, jer predstavljaju najrizičniju grupu, dok je uvedena i zabrana kretanja svih ljudi od 20 časova do 5 ujutru.

“Služim se isključivo mernim segmentima i oni potvrđuju da mere deluju i da se cirkulacija svih virusa smanjuje. Ako je tu i koronavirus i njegova cirkulacija se smanjuje. Ako smo ga tražili mesec dana ranije, a otkrili ga 6. marta, verovatnoća je i da je postojao ranije, ali ne u meri u kojoj su neki lekari mislili. Moramo da objasnimo je neophodno sve što je primenjeno”, rekao je Kon.

KOMENTARIŠI