Smederevo dobija postrojenje za preradu naftu

Smederevo dobija postrojenje za preradu naftu

Foto: Pixabay // Ilustracija

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je sporazume sa dve kineske kompanije. Srbija će sa Kinezima graditi solarnu elektranu i postrojenje za naftu.

Investicije su vredne 2,7 milijardi evra. To je jedan od rezultata dogovorene saradnje Srbije i Kine u oblasti energetike, tokom protekle posete kineskog predsednika.

Sa kineskom kompanijom “Čajna Enerdži Internešnl Grup” Srbija će raditi na projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu.

Resorna ministrka najavljuje da će novi pogon biti usklađen sa najzahtevnijim tehnološkim i ekološkim standardima kvaliteta Evropske unije i otvoriće 700 novih radnih mesta.

“Srbija je već pokrenula projekat izgradnje novog naftovoda Srbija-Mađarska, kojim ćemo osigurati još jedan pravac snabdevanja sirovom naftom. A izgradnja ovog postrojenja u Smederevu doprineće smanjenju energetske zavisnosti, ali i povećanju našeg BDP i jačanju naše energetske nezavisnosti”, kaže ministarka Dubravka Đedović Handanović.

KOMENTARIŠI