Spava u parku, na snegu i na temperaturu od -20 stepeni u...

Spava u parku, na snegu i na temperaturu od -20 stepeni u Požarevcu

Polarna hladnoća koja vlada Srbijom do sada je odnela desetak života, sa tendencijom da žrtava bude više. Posebno su ugroženi beskućnici, koji se snalaze na razne načine da se zaštite od nastalog "kijameta". Ipak, jedan beskućnik u Požarevcu ove ledene dane i noći provodi pod vedrim nebom.

Danju sedi na klupi u Sunčanom parku, a noći spava na simsu požarevačkog Centra za kulturu na temeraturi koja se, neretko, spušta ispod 20 strepeni Celzijusovih. Pitanja je dana kada će posustati i ući u statistiku žrtava ove, nezapamćene,zime kod nas. Doduše, predstavnici lokalne samouprave i nadležne institucije nudili su mu pomoć, ali on je odbio, što ne znači da ne treba da se smesti u odgovarajuću ustanovu.

Naime, radi se o Zoranu Steviću (62) koji već mesecima skreće pažnju prolaznika u centru Požarevca, jer boravi u parku, čak i sada, na minus 10 stepeni. Sve što ima od stvari, Zoran je stavio ne jednu klupu, a spava desetak metara dalje, pod jorganom na simsu Centra za kulturu. Ovaj otac šestoro dece, koja godinama ne komuniciraju s njim, nema nikakva primanja, niti lična dokumenta. Na ulici je već nekoliko godina, a pre ove lokacije bio je pod nadstrešnicom zgrade SPS-a, poznate kao “Komitet”. Zoran je nekad bio uspešan trgovački putnik zagrebačke “Plive”, ženio se dva puta, ali je živeo lagodnim životom i do danas ostao bez ikakve imovine.

“Moja deca su prekinula kontakt sa mnom i ja ih ne krivim, jer im nisam bi dobar otac. Pomažu mi tri dobre gospođe, koje me ponekad obiđu. Nemam ništa, ni lična dokumenta, jer su me opljačkali Romi, koji me često pokradu čim se udaljim od svojih stvari”, rekao je Zoran. On je odbio ponuđenu socijalnu pomoć, jer smatra da je ona nedovoljna za život. “Ona iznosi 6.000 dinara i ne predstavlja nikakvu pomoć. Zato sam je se odrekao i potpisao takvu svoju odluku”, kaže Zoran.

     “Nadležne službe Centra za socijalni rad u više navrata su obavile razgovor sa beskućnikom, a poslednji put pre desetak dana. Tada mu je ponuđena pomoć i slanje u prihvatilište za beskućnike tokom zimskog perioda, ali je on to decidirano odbio. Podsećam, štab za vanredne situacije Grada Požarevca doneo je odluku, čim je najavljen crveni meteoalarm, da se čekaonice autobuske stanice Ariva i železničke stanice otvore za sva lica koja se zateknu u gradu iz bilo kog razloga, da mogu da se sklone od zime – kazao je gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović.

Direktorka Centra za socijalni rad, Tatjana Rajić, kaže da Zorana ne mogu nigde na silu da smeste, jer je on poslovno sposoban. Zoran kaže da bi mu značilo kad bi mogao da se smesti u stan jednog svog prijatelja. “On živi u stanu u Ulici Čede Vasovića i sada je u bolnici. Ja sam mu mesecima pomagao i spasio mu život, jer sam nazvao Hitnu pomoć kad sam ga zatekao na podu. Međutim, u njegov stan upali su Romi i ne žele da ga napuste”, rekao je Zoran.
Iako godinama živi pod vedrim nebom, kaže da još nijednom nije bilo potrebno da se zove Hitna pomoć radi njegovog zdravlja, ali da su mu danas policajci iz “interventne” rekli da će da dođe hitna pomoć da ga pregledaju.

Klupa umesto ormara: Zoranove stvari u parku
Klupa umesto ormara: Zoranove stvari u parku

-Malo pre našeg razgovora dva policajca su došla do mene i rekli mi da će da dođu lekari iz “hitne” i da moranm da se pregledam. “Hitna” je ubrzo došla i lekari su mi rekli da imaju nalog da me pregledaju, što sam ja odbio, jer sam zdrav ko dren. Oni su mi rekli da potpišem izjavu da nisam hteo da se pregledam, što sam i učinio. Nakon toga su otišli-kroz smeh priča Zoran, dok jednom rukom otkopčava svoju jaknu želeći da nam pokaže da mu nije hladno i koliko je zdrav.

Vojska

Na pitanje kako se oseća na ovako niskim temperaturama, Zoran kaže da to ne može da se opiše, već može samo da se doživi. On ističe da mu u tome pomaže iskustvo iz vojske, jer bio prekaljeni specijalac-izviđač. -Vojsku sam služio davne 1976. u Sloveniji u specijalnim jedinicama, gde su nas ostavljali na ciči zimi tri meseca u planini, na preživljavanju.Ostavili bi nas bez igde ičega i naredili da se snalazimo kako znamo i umemo narednih 90 dana.”, kazao je Zoran i dodao da je ova hladnoća prava “banja”u odnosu na temperature u Slovenačkim planinama koje je preživljavao kao vojnik, i da mu to iskustvo mnogo pomaže u preživljavanju ovih sadašnjih nepogoda.

4 KOMENTARA

  1. Znam celu situaciju oko Zorana… njegova cerka radi u pekari “Duda” i stidi ga se jer misli da je on kriv zato sto joj je majka umrla. Zena je umrla zato sto je bila bolesna i nije na vreme uradnjena transplatacija. Sin koji je imao pre igraonicu ne pita ni za koga,zivi u svom svetu, dok ostali ko zna gde su… Svu imovinu koju je imao prodao je i stavio na karticu koju je dao ćerki koja ima svoje dete,za njega da ima,njegovog unuka…zbog toga je sada na ulici… eto ukratko kakva su deca prema njemu postala…zalosno.

  2. Da zalosno, gledala sam kad gembla deset hiljade dinara i promasi kartu crce od smeha i trazi od radnice jos jedno pivo ostavljao neciju mesecnu platu za jedan sat u kockarnici,, bas zalosno a sad mu je draze da bude poznata licnost nego da se smesti u neki dom da ostane anoniman….

  3. Prokockao sve sto je zaradio u Zagrebackoj “Plivi”. Pomaze ga zena iz Italije ali on to prokocka i popije sa drugarima za 3 dana!

KOMENTARIŠI