Specijalistička obuka vojnika u Centru za obuku kopnene vojske u požarevcu i...

Specijalistička obuka vojnika u Centru za obuku kopnene vojske u požarevcu i Velikom Gradištu

Kasarna "General Pavle Jurišić Šturm"

Na poligonima „Mogila“ i „Peskovi“ u okolini Požarevca realizuje se intenzivna specijalistička obuka vojnika na služenju vojnog roka generacije „decembar 2021“ rodova pešadije i inžinjerije.

U okviru šestonedeljne individualne specijalističke obuke u Centru za obuku kopnene vojske, vojnici ovih rodova se osposobljavaju za borbenu upotrebu ličnog i kolektivnog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava, i za pravilnu primenu taktičkih radnji i postupaka u borbenim dejstvima.
U ovoj fazi obučavanja, vojnici roda pešadije realizuju sva pripremna gađanja iz naoružanja roda i samostalno rešavaju taktičke zadatke, uz pravilno kretanje na bojištu, izbor zaklona, kao i korišćenje sredstava za maskiranje i atomsko-biološko-hemijsku zaštitu. Uporedo sa njihovom obukom, vojnici roda inžinjerije realizuju vežbe sa minsko-eksplozivnim sredstvima, tokom kojih se osposobljavaju za rukovanje štapinskim i električnim sredstvima za aktiviranje eksplozivnog punjenja, te za postavljanje i uklanjanje mina.
Specijalistička obuka ove generacije vojnika na služenju vojnog roka završava se naredne nedelje proverom osposobljenosti za samostalno izvršavanje taktičkih zadataka, nakon čega sledi kolektivna obuka u jedinicama Vojske Srbije do završetka služenja vojnog roka.

KOMENTARIŠI