IFLA (Međunarodna federacija bibliotečkih udruženje i institucija ) – najveće svetsko udruženje bibliotekara sa više od 1.500 članova u preko 150 zemalja, ove godine održala je redovni godišnji kongres od 17. do 19. avgusta.

Prvi put Kongres je održan online zbog pandemije, a u sklopu ovogodišnjeg IFLA WLIC 2021, početkom leta je raspisan konkurs za učešće na prvom svetskom muzičkom takmičenju za biblioteke i bibliotekare je – IFLANew Professionals Special Interest Group Music Contest 2021.

Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović” Požarevac poslala je na takmičenje video spot pod nazivom Yellow Paper Bird.

Međunarodni žiri, sastavljen od akademski obrazovanih muzičara, na sesiji održanoj prvog dana IFLE , 17. avgusta, objavio da je muzički video spot požarevačke Biblioteke  osvojio prvo mesto na ovom svetskom takmičenju.

Pobeda na svetskom takmičenju je najveći uspeh koji je ikada na ovom polju postigla požarevačka Biblioteka, a istovremeno je to veliki uspeh za celokupno srpsko bibliotekarstvo. Kolege iz drugih biblioteka Srbije su uputile mnoštvo čestitki za pobedu na takmičenju i pritom su naglašavali da dele radost sa kolegama iz Požarevca.

Autori pobedničke pesme su: Branka Pražić – tekst pesme, scenario i režija spota; Branko Pražić – muzika i vokal;  Marija Kopun – snimanje i montaža; Predrag Gligorijević – muzička produkcija.

KOMENTARIŠI