Srbija glasa, otvorena birališta

Srbija glasa, otvorena birališta

Foto: Pixabay // ilustracija

U Srbiji i dijaspori glasa se za izbor predsednika Republike, narodne poslanike, kao i za lokalne skupštine u Beogradu, Boru i još 12 opština.

Pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima ima 6.502.307 birača, utvrdila je Republička izborna komisija. Za oko 100.000 birača sa područja Kosova i Metohije glasanje na izborima organizovano je u najbližim opštinama centralne Srbije. Birališta se otvaraju u 7, a zatvaraju u 20 sati.

U Srbiji se glasa na 8.255 biračkih mesta, od kojih je 29 mesta u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a dijaspora glasa na 77 biračkih mesta.

Oko 100.000 birača sa KiM glasaće u Tutinu, Raški, Kuršumliji i Vranju.

Na predsedničkim izborima na glasačkom listiću je osam kandidata, a za parlamentarne prijavljeno je 19 lista.

U dva grada i 12 opština glasa se za sastav lokalnih parlamenata – u prestonici i Boru, a biraće se odbornici u opštinama Aranđelovac, Smederevska Palanka, Sevojno, Lučani, Knjaževac, Medveđa, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

Građani biraju 110 odbornika u Skupštini Beograda, koji će potom birati gradonačelnika. Mandat odbornika, kao i prvog čoveka prestonice, traje četiri godine. Glasačko pravo građani će moći da ostvare na 1.198 biračkih mesta. Konačan broj birača na lokalnim izborima u Beogradu je 1.600.463, utvrdila je Gradska izborna komisija.

Otvaranjem biračkog mesta u ambasadi Srbije u Londonu, u subotu u sedam časova počelo je glasanje u dijaspori na izborima koji će u Srbiji i većini biračkih mesta u inostranstvu biti održani u nedelju.

Biračka mesta u subotu su otvorena i u SAD i Kanadi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Svi punoletni građani trebalo bi da su dobili poziv za glasanje, međutim i bez njega može da se glasa uz ličnu kartu ili pasoš.

Ako je jedan birač dobio više poziva za glasanje to znači da je upisan pod različitim rednim brojevima u spiskovima za predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore.

Ukoliko, ipak, primete bilo kakve nepravilnosti, građani treba da se obrate Izbornoj komisiji ili MUP-u.

Prema rečima Vladimira Dimitrijevića, predsednika Republičke izborne komisije na ovim izborima biće  rekordan broj posmatrača, oko 5.218, a OEBS će izbore pratiti sa 265 posmatrača iz 41 zemlje članice, od otvaranja biračkih mesta, glasanja do prebrojavanja glasova.

Biće rekordan broj i biračkih odbora – u stalnom sastavu oko 72.000, kao i u proširenom, koji podrazumeva da svaka proglašena izborna lista delegira po dva svoja predstavnika.

Prvi presek izlaznosti biće u 10 sati i posle toga na svaka dva naredna sata.

Prve preliminarne rezultate RIK će saopštiti 24 časa od zatvaranja biračkih mesta, u ponedeljak, 4. aprila, do 20 časova.

KOMENTARIŠI