Srbija ide na referendum 16. januara

Srbija ide na referendum 16. januara

FOTO: URBAN CITY / B.P.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže za RTS da će Zakon o referendumu biti na dnevnom redu u četvrtak.

Već sledeće nedelje na dnevnom redu Narodne skupštine biće predlog teksta ustavnih amandmana, nakon toga se raspisuje referendum za 16. januar, najavio je Dačić.

Deo javnosti zamera što nije bilo javne rasprave o tom zakonu i postavlja pitanje zašto se toliko žuri, a predsednik Skupštine Srbije na to odgovara ovako:

“Zato što moramo da ga donesemo sada, jer ne možemo da izvedemo ustavne promene. Svih ovih godina nije se razmišljalo o referendumu i to nikome nije bio prioritet, još od 2006. godine kada je promenjen taj osnovni uslov za uspeh referenduma, a to je da ne treba da izađe više od 50 odsto, već je potrebno da glasa većina od izašlih”, objasnio je predsednik parlamenta.

Istakao je da je Srbija u procesu ustavnih promena i to u onom delu ustava koji se tiče pravosuđa. “To znači da će izbor svih sudija i tužilaca u sledećem periodu biti u rukama sudskih organa odnosno pravosudnih organa”, dodao je Dačić.

Već sledeće nedelje, kako je najavio, na dnevnom redu Narodne skupštine biće predlog teksta ustavnih amandmana. “Ako se donese zakon o referendumu, nakon toga se raspisuje referendum za 16. januar, kako bi se stiglo da se sve završi u ovom sazivu”, objasnio je Dačić.

“Zakon o referendumu stupa na snagu odmah, zato što nema vremena za gubljenje. Čekao se stav Venecijanske komisije. Mi smo prvi put imali veoma dinamičnu komunikaciju sa Venecijanskom komisijom. Dobili smo pozitivno mišljenje i za tekst amandmana i za zakon o referendumu”, ukazao je Dačić.

Dodao je da mora da se formira i Republička izborna komisija, koja će sprovoditi referendum i u kojoj on mora da predloži dodatnih šest članova i šest zamenika iz redova opozicije, pošto su isti organi koji će sprovoditi i izbore i referendum.

KOMENTARIŠI