Foto: Pixabay // ilustracija

Vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak izjavio je danas da se na auto-putevima u Srbiji neće uvoditi vinjete pošto je za vozače mnogo pravedniji i jeftiniji sistem naplate putarine po pređenom kilometru, koji se kod nas primenjuje, ali da se razmatra naplata putarine na magistralnim putevima za teške kamione i to putem video nadzora.

Drobnjak je to rekao gostujući u Uranku na TV K1 i objasnio da, pre svega misli na Ibarsku magistralu, gde je zbog velikog broja vozila i kamiona nebezbedan saobraćaj i da bi naplata putarine naterala kamione preko 12,5 tona da koriste autoput.

– Gledamo, ne da uvodimo vinjetu nego da postavimo portale da snime vozilo kada negde uđe – na magistralu i gde izađe. Tako ćemo da vidimo koliko kilometara je prešlo i dobiće fakturu da to plati – naveo je Drobnjak.

Rekao je da se taj sistem video nadzora razlikuje od vinjeta po tome što se ne kupuje vinjeta, to jest nalepnica za korišćenje auto-puta u određenom vremenskom periodu, već bi se putarina opet plaćala po pređenom kilometru.

Drobnjak dodaje da, na primer, u Mađarskoj postoji sistem naplate putarine putem video nadzora, tako što se plati na pumpi ili nekom drugom mestu za korišćenje auto-puta u određenom vremenskom periodu kao kod vinjeta, ali da se ne kupuje vinjeta.

Drobnjak je najavio i da će predložiti da se zakonski zabrani vožnja preticajnom trakom na auto-putu, ukoliko se vozilo kreće brzinom manjom od 100 ili 110 kilometara na sat, pošto je to, kako je rekao, isto nebezbedno koliko i prebrza vožnja.

KOMENTARIŠI