Srbija u poslednjih desetak dana beleži rast novozaraženih koronavirusom, tako da se broj novih slučajeva opet sve češće bliži trocifrenom broju, dok smo kraj maja dočekali sa oko tridesetak zaraženih dnevno.

Tako je 30. maj zabeleženo 27, a dan kasnije 31 novi slučaj zaraze. Prvi jun je obeležio jako dobar rezultat jer je bilo svega 18 novozaraženih, što je najmanji broj pozitivnih na koronu u poslednjih desetak dana.

Narednog dana, 2. juna, već ih je bilo malo više, odnosno 24 pozitivnih, da bi trećeg juna usledio ozbiljan porast za skoro tri puta.

Naime, tog dana je otkriveno 69 novih slučajeva zaraze, što je bio značajan skok.

Član Kriznog štaba, dr Branislav Tiodorović za Nova.rs je tada rekao da se ne radi o “skoku”, već o očekivanom kretanju broja zaraženih na dnevnom nivou u ovoj fazi epidemije, koja se bliži kraju.

“Testiranja se obavljaju tamo gde još ima ‘džepova’ ili žarišta epidemije, pa je očekivano da ćemo na dnevnom nivou dobijati i rezultate poput današnjih 69 novih slučajeva zaraze koronavirusom u poslednja 24 časa”, kaže za Nova.rs epidemiolog dr Branislav Tiodorović. Prema njegovim rečima, ne radi se o “skoku” u broju obolelih, već je među uzorcima najviše bilo onih sa krajnjeg juga Srbije, odnosno iz Vranja, gde je i dalje aktivno “žarište” zaraze.

Nakon toga, došlo je do manjeg smirivanja, ali ne i povratka na dobre rezultate od prvog juna. Četvrtog juna je bilo 48 zaraženih, da bi se dan kasnije u petak taj broj udvostručio, odnosno iznosio 96 novih slučajeva i skoro stigao do dvocifrenog broja.

U subotu je otkriveno još 74 zaraženih, u nedelju 82 pozitivnih na koronavirus, da bi se danas vratili na nivo od petka, odnosno 73 zaražena.

Za epidemilologa Zorana Radovanovića skokovi i oscijalicije prethodne nedelje su pokazatelj da je epidemija žilava i da bi svi trebalo da budemo oprezni, i da je neophodno da se primenjuju mere zaštite.

Prethodnih dana se sem juga Srbije, kao područja sa većim brojem novih slučajeva se pojavljuju Beograd, gde je zaraza ušla u studentske domove, zatim Novi Sad, ali i Tutin i Novi Pazar.

KOMENTARIŠI