Foto: MILAN MITROVIĆ

Ideja o izradi aplikacije koja omogućava korisnicima da na brži i jednostavniji način nađu i rezervišu slobodna parking mesta na željenoj lokaciji, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca centralne Srbije u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu u Kragujevcu.

Takmičenje je okupilo 114 učenika iz 28 srednjih škola iz Aranđelovca, Batočine, Jagodine, Knića, Kragujevca, Kruševca, Kučeva, Lapova, Paraćina, Požarevca, Rače, Smedereva, Smederevske Palanke, Svilajnca, Topole, Trstenika , Varvarina, Velike Plane i Velikog Gradišta.

Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će doprineti smanjenju saobraćajne gužve i rešiti problem nedostatka parking mesta u gradovima. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Prvo mesto osvojio je tim koga su činili Iva Đorđević iz Srednje škole “Kralj Petar I” iz Topole, Ana Zoroje iz Gimnazije “Miloš Savković” iz Aranđelovca, Saška Živković iz Tekstilno-tehnološke i poljiprivredne škole „Despot Đurađ” iz Smedereva, Bogdan Popović iz Trgovinsko-ugostiteljske škole “Toza Dragović” iz Kragujevca i Kristina Mandušić iz Ekonomsko-trgovinske škole iz Kruševca.

Naša aplikacija omogućava korisniku da rezerviše parking mesto na određenim lokacijama i uz dodatnu naplatu, a prvi sat je besplatan. Na tom parking mestu nalazi se rampa koja se podiže uz skeniranje koda koji se pojavljuje u aplikaciji nakon potvrđene rezervacije. Sve radi na principu foto-senzora koji se nalaze na parking mestu, oni nakon tri minuta od parkiranja vozila šalju obaveštenje I to parking mesto više nije dostupno u aplikaciji do odlaska vozila”, objašnjavaju članovi pobedničkog tima.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u januaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na sedam regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 700 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razvijaju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan”, izjavio je Darko Radičanin iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Ministarstva turizma i omladine, NCR fondacije, UniCredit fondacije i Univerziteta Metropolitan.

KOMENTARIŠI