Sretenje – Dan državnosti obeležen u Požarevcu

Sretenje – Dan državnosti obeležen u Požarevcu

Obeležavanje državnog praznika počelo je kod spomenika Miloša Obrenovića u Gradskom parku polaganjem venaca

Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba.

Tog dana 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem – Karađorđem, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

Obeležavanje Dana državnosti u Požarevcu, 15.2.2018.

Takođe, 15. februara 1835. godine u Kragujevcu donet je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog vremena.

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a ponovo je počeo da se obeležava od 2002. godine.

Obeležavanje Dana državnosti u Požarevcu, 15.2.2018.

DAN DRŽAVNOSTI U POŽAREVCU

Obeležavanje državnog praznika počelo je kod spomenika Miloša Obrenovića u Gradskom parku polaganjem venaca.

Obeležavanje Dana državnosti u Požarevcu, 15.2.2018.

Vence su položile delegacije Braničevskog okruga, Grada Požarevca, GO Kostolac, Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine, Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, GrO SNS, GrO SPS, SUBNOR-a i Udruženje potomaka ratnika od 1912-1920. godine Smederevo. Nakon himne “Bože pravde” koju je izveo Gradski ženski hor “Barili”,  besedu je kazivao dr Gordan Bojković.

Obeležavanje Dana državnosti u Požarevcu, 15.2.2018.

Obeležavanje Dana državnosti nastavljeno je svečanim prijemom u Gradskom zdanju na kome se prisutnima obratio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović:

Poštovani prijatelji,

Želja za slobodom i težnja da Srbija postane uređena država u kojoj se poštuju zakoni i sluša glas naroda neraskidivo su vezani za događaje koje proslavljamo danas. Sretenjski ustav iz 1835. godine i podizanje Prvog srpskog ustanka 1804. godine su datumi koje bi mnogi narodi želeli da imaju u svojoj istoriji.

Ti događaji, izvojevani ponekada perom a ponekada oružijem doneli su slobodu, mir i narodnu volju. Narodna volja, mir i sloboda jesu se vremenom gubile, bile otimane i dobijane, ali uvek bile bile deo imena imena – SRBIJA.

Prvom Srpskom ustanku i Sretenjskom ustavu zajedničko je jedinstvo naroda, njegova sloga i namera da se učini ono što će doneti bolju budućnost, poštujući svetlu prošlost.

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca

Ta poruka je ujedno i recept za velike stvari koje jedan, pod znacima navodnika, mali narod može da izvede. Jedinstvo i sloga umeju često da iznenade nadmoćnog neprijatelja, a  u istorijskim momentima kada vam je ugrožen i opstanak nacije, bez problema umeju da pomeraju planine.

Opstanak nacije i u teškim vremenima i njeno umnožovanje u onim mirnodopskim, nosili su našoj državi različite izazove, i toga moramo svi biti svesni.

Obeležavanje Dana državnosti u Požarevcu, 15.2.2018.

Svaki od tih izazova podjednako je važan i veličina onoga koji je na čelu naše države ogleda se upravo u tome da tim izazovima, uprkos sujeti, udovolji.

U vremenu koji je pred nama, cilj naše Srbije njena ekonomska snaga. Borba za bogatog domaćina je borba koju vodimo danas a koja, kao i ona za slobodu, ima za cilj da nas bude što više. Hoćemo da naše mlade ljude sačuvamo u Srbiji i da one koji su se borili za našu slobodu i našu državu učinimo ponosnim. Ogledajući se u težnji vrha države, Požarevac ima iste ciljeve, u koje se danas i sami zaklinjemo.

Nijedna, pa ni ova borba nije laka, ali jeste lakša ako u nju ulazimo zajedno.

Dame i gospodo, neka nam je svima srećan Dan državnosti.

Živela Srbija!

KOMENTARIŠI