-JKP “Vodovod i kanalizacija” Požarevac uputilo je apel građanima Požarevca da racionalno troše vodu obzirom da je vodovodni sistem prenapregnut zbog prekomerne potrošnje, navodi se u saopštenju za medije Stranke slobode i pravde Požarevac.

-Kao odgovorna politička organizacija smatramo da je važno racionalno trošiti resurse, a naročito vodu. Takođe se zalažemo i za princip da javni funkcioneri svojim odgovornim i zakonitim ponašanjem moraju dati primer građanima, dodaje se.

-Otuda, ovim putem obaveštavamo direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” Požarevac, da ukoliko prošeta požarevačkim ulicama može videti da se na više lokacija u gradu već duže vreme velike količine vode iz pretpostavljamo napuklih cevi izlivaju po kolovozu, usled čega nesumnjivo nastaju i veliki gubici a da se po tom pitanju ništa ne preduzima danima, iako je osnovna delatnost ovog javnog preduzeća upravo održavanje vodovodnog sistema u gradu.

Stoga zahtevamo od direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” Požarevac da konačno počne da racionalno, domaćinski i odgovorno upravlja ovim javnim preduzećem, iako usled dosadašnje prakse izražavamo opravdanu sumnju i zabrinutost da je tako nešto moguće, navodi se još u saopštenju.

-Razlog za zabrinutost ne proizlazi samo iz činjenice da se na više lokacija u gradu voda izliva a da se po tom pitanju ništa ne preduzima, već i zbog toga što je u ovom preduzeću zaposleno više ljudi nego što to Zakon o budžetskom sistemu dozvoljava a radi se isključivo o partijskim kadrovima. Zabrinutost postoji i zbog toga što je ovo javno preduzeće plaćalo dve godine zakup poslovnog prostora 400 eura dnevno da bi sada ponovo vratili blagajnu u stare prostorije, kao i zbog toga što je usled zloupotreba i povrede zakona Agencija za sprečavanje korupcije preporučila meru razrešenja sa funkcije direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” Požarevac, te zbog toga što ovo javno preduzeće koje je od vitalnog značaja za građane Požarevca ima status najvećeg gubitaša.

Prema tome, ponašanje rukovodstva ovog javnog preduzeća kao i gradske vlasti treba da bude primer građanima koji će da slede, ali se imajući u vidu dosadašnje ponašanje direktora ovog preduzeća, kao i čelnika grada to očigledno ne može očekivati, jer su građani svesni toga da iza problema sa nedostatkom vode u letnjim mesecima stoji dugogodišnji nemar zbog koga nije rešeno pitanje vodosnabdevanja i isporuke dovoljne količine pijaće vode, ali i zbog koga je ovo preduzeće dovedeno u status gubitaša.

Otuda je domaćinsko i odgovorno upravljanje javnim dobrom uz uvođenje profesionalnog menadžmenta u javna preduzeća jedan od ključnih principa za koji se u svom političkom delovanju Stranka slobode i pravde zalaže, zaključuje se u saopštenju.

KOMENTARIŠI