Foto: Urban City / Arhiva / Ilustracija

Privredna komora Srbije zatražila je od Vlade dodatno tumačenje Uredbe o ograničenju cena naftnih derivata, jer građevinske kompanije i zanatske pivare imaju problema u poslovanju zbog tumačenja Uredbe koja zabranjuje točenje goriva u cisterne na benzinskim stanicama.

Savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković rekao je da će u narednom periodu biti pronađeno rešenje.

Komori su se javile građevinske kompanije koje ističu da ne mogu pomoćne mašine – valjke, finišere, freze, rovokopače i druge da transportuju do benzinskih pumpi već ih na gradilištu snabdevaju gorivom.

Istovremeno, proizvođači zanatskog (kraft) piva ističu da imaju problema u proizvodnji, jer ove firme dizel gorivo sipaju u male cisterne na benzinskim stanicama na kojima se obavlja maloprodaja i to gorivo koriste za agregate u proizvodnji, navodi PKS u saopštenju.

Ukazujući da član 4 Uredbe predviđa da se derivati isporučuju “isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava”, PKS navodi da proizvođači zanatskog piva strahuju za proizvodnju jer većina planira početak kuvanja piva sledeće nedelje za letnju sezonu.

Zbog ovih problema PKS je zatražila od Vlade Srbije i nadležnih institucija dodatno tumačenje Uredbe o ograničenju cena naftnih derivata u vezi sa snabdevanjem gorivom građevinskih i proizvodnih kompanija.

Savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković rekao je da se održavaju sastanci kako bi se rešio problem oko anomalije da se gorivo sipa samo u rezervoare traktora i poljoprivrednih mašina.

“Trudićemo se da pronađemo rešenje tokom nedelje”, rekao je Đaković.

Odluku da se sipa samo u rezervoare, Đaković je ocenio kao malo tehnički brzopletu, i dodao da će u narednom periodu biti ispravljena ta anomalija.

KOMENTARIŠI