Foto: Urban City / B.P. ilustracija

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Veliko Gradište izdao je saopštenje za javnost u kome se upozoravaju građani o opasnosti nekontrolisanog paljenja strnih useva, spaljivanja biljnih ostataka na otvorenom prostoru i zabrani paljenja vatre u šumama.

Nastupajući period visokih temperatura pogoduje nastanku šumskih požara te se mole građani koji u ovom vremenskom periodu godišnji odmor koriste za boravak u prirodi da se odgovorno ponašaju.

Tokom boravka u prirodi i izvođenja radova na poljima ne treba da se pale vatre na otvorenom jer se može proširiti i izazavti šumske požare čije su štete neprocenjive.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva zaštite životne sredine upozoravaju da je zakonom zabranjeno nekontrolisano paljenje vatre na otvorenom prostoru, ukoliko ta mesta nisu za to predviđena i obezbeđena.

Zakonom je zabranjeno i paljenje korova, strnjišta, trave i drugog rastinja, kao i paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume.

Prekršioci gore navedenih mera će biti sakcionisani prekršajnim i krivičnim kaznama.

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Veliko Gradište poziva građane da, ukoliko uoče vatru na otvorenom, manji požar i požar u šumi,o tome odmah obaveste Vatrogasnu jedinicu Veliko Gradište tel: 012/766-23-91 ili 193.

KOMENTARIŠI