Stigao prvi deo opreme za Vetropark Kostolac

Stigao prvi deo opreme za Vetropark Kostolac

Foto: A.K.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković naveo je da je stigla prva oprema za vetropark Kostolac”, prvi vetro projekat Elektroprivrede Srbije”, saopštio je EPS.

“Počeli smo gradnju solarne elektrane Petka i uz projekat od jednog gigavata solarnih samobalansirajućih elektrana i buduću reverzibilnu hidroelektranu Bistrica, EPS se priprema za budućnost, za drugačiji proizvodni portfolio, održivo poslovanje, uz obavezno obezbeđenje sigurnosti snabdevanja”, naveo je on.

Početak izgradnje vetroparka Kostolac, Foto: A.K.

Živković je, govoreći na Beogradskom energetskom forumu, tokom panela o ubrzanju puta za dekarbonizaciju elektroprivreda regiona, istakao i da je projekat reverzibilne Hidroelektrane “Bistrica”, snage 628 megavata, jedan od strateških projekata bez kojeg nema ni većeg učešća obnovljivih izvora energije (OIE) u narednim decenijama.

Direktor je naglasio i da je već sada jasno da će cirkularna ekonomija i veštačka inteligencija biti teme, koje će pored dekarbonizacije, obeležiti buduće vreme i najviše uticati na dalju budućnost energetskog sektora.

Prema njegovim rečima, dekarbonizacija i zamena proizvodnje iz fosilnih goriva poseban je izazov za energetiku, a ove tri oblasti imaće ključni uticaj, ne samo na energetski sektor, već i na sve druge oblasti.

“Ako smo u prošlom veku sveću i ognjište zamenili sijalicom, sada je menjamo solarnim panelima i toplotnim pumpama”, rekao je Živković.

KOMENTARIŠI