Sto evra do polovine juna, penzionerima 15. maja

Sto evra do polovine juna, penzionerima 15. maja

Foto: Pixabay // ilustracija

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da su usvojena tri važna dokumenta koja zaokružuju mere podrške privedi Srbije.

To su Rebalans budžeta Republike Srbije za 2020. godinu, kojim se omogućava sprovođenje Programa ekonomskih mera za podršku privredi i građanima, kao i uredbu koja se odnosi na isplatu direktne novčane pomoći punoletnim građanima Republike Srbije u iznosu od 100 evra.

Siniša Mali, Foto YouTube printscreen

100 evra

Ministar Mali se osvrnuo na 100 evra pomoći koji će dobiti punoletni građani Srbije.

“Pravo na ovaj novac imaju svi punoletni državljani Republike Srbije. Kada je reč o tome od kog datuma će se računati ko je punoletan, to je datum stupanja na snagu ove Uredbe, odnosno današnji dan, 24. april”, rekao je Mali.

“Dakle, mi imamo oko 5,5 miliona građana naše zemlje koje imaju pravo na taj novac”.

Rekao je da će prijava biti veoma jednostavna i svakom će oduzeti svega nekoliko minuta.

“Ministarstvo finansija će vam omogućiti da se prijavite elektronskim putem preko portala Uprave za trezor, ili putem telefona. O broju telefona ćemo vas blagovremeno obavestiti, a neposredno pred 15. maj, kada počinje da radi kontakt centar. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da to urade elektronskim putem. To će biti svega nekoliko klikova i trajaće nekoliko minuta”.

Prijave će početi oko 15. maja i trajaće do 5. juna, a isplata će početi 1. juna.

Penzionerima isplata 15. maja

“Što se tiče penzionera, oni će biti automatski prijavljeni, i neće morati bilo šta da rade. Najveći deo penzionera već imaju svoje tekuće račune, na koje inače primaju penziju, a što se tiče onih koji nemaju, za njih će automatski biti otvoreni namenski računi u Banci Poštanska štedionica. To takođe važi i za korisnike novčane socijalne pomoći”, rekao je ministar Mali.

Osim toga, za penzionere će isplata krenuti već 15.maja, s obzirom na to da oni ne moraju da se prijavljuju, već da će im novac automatski biti isplaćen.

Građani će, pri prijavi, davati ime i prezime, broj lične karte, matični broj, kao iime banke u kojoj imaju račun ili u kojoj žele da otvore nameski račun.

“Taj novi račun koji otvaramo će biti namenski, odnosno isključivo za tu upotrebu, nakon čega će biti ugašen. Novac će moći da podignu u toj banci uz svoju ličnu kartu. Ako je novac na njihovom računu koji već koriste, moći će naravno da ga podignu na uobičajni način, odnosno kako to i inače čine”, naveo je ministar.

Kako kaže, država je preduzela ove mere jer ima mnogo građana kojima je ovaj novac i više nego potreban.

“Kada pogledate jednu četvoročlanu porodicu sa punoletnom decom, kakvih je mnogo u Srbiji, to je 400 evra po porodici, znači jedna plata više u kući”.

“To je naš način da kažemo građanima da će uvek, i ovako izazovnim vremenima, moći da računaju na podršku svoje države”, objasnio je Mali.

Prijave onlajn ili telefonom

Punoletni građani koji budu želeli da od države dobiju 100 evra treba da se prijave onlajn preko portala Uprave za trezor, potvrđeno je za B92.net.

Druga mogućnost je telefonom na brojeve koji će blagovremeno biti objavljeni.

Podaci koji će biti obavezni da se navedu u prijavi su ime, prezime, JMBG i broj računa u banci.

Navode i da oni koji nemaju račun u banci imaće mogućnost da to navedu u prijavi i država će im po automatizmu otvoriti račun i obavestiti ih o tome.

Penzionerima će novac biti uplaćen na račune na koje dobijaju i penziju.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će Vlada Srbije danas usvojiti rebalans budžeta koji će uključiti najavljene ekonomske mere, a biće usvojena i uredba o dodeli 100 evra svakom građaninu Srbije.

Svim penzionerima, njih 1,7 miliona, i svima koji primaju socijalnu pomoć, država će automatski uplatiti po 100 evra.

KOMENTARIŠI