Ne znamo koja vam je prva pomisao, ali Vladimir nije sin nekog lokalnog tajkuna niti se bavi ilegalnim poslovima. On privodi kraju studije žurnalizma na Fakultetu političkih nauka, a način na koji zarađuje prosečnu srpsku platu, je najbolji predlog za sve studente (a i nezaposlene) kojima je potreban dodatan izvor prioda.

RAZMIŠLJATI “IZVAN KUTIJE”

Ne želeći da radi u bilo kom mediju, Vladimir je prvo istražio alternativne mogućnosti zarade. Da li je moguće da radi ono što najbolje zna – da piše, a da pritom to ne ugrožava njegovo učenje i društveni život?

Između nekoliko popularnih frilens platformi, Vladimir se odlučio za Upwork. Napravio je profil i detaljno precizirao šta najbolje radi i za kakve ponude je otvoren. Nije ni počeo da traži poslove, prva ponuda je uveliko stigla, i to iz Srbije, da piše tekstove o životinjama, za jedan portal profilisan za tu temu.

Skoro godinu dana kasnije, Vladimir je svoje radne obaveze uredio ovako: ima četiri klijenta, za koje mesečno napiše ukupno 6o tekstova, a rediguje dvadesetak. To mu na dnevnom nivou oduzme četiri sata, a njegova zarada je u proseku 500 dolara, odnosno, 58 000 dinara, što bi značilo, da kada bi pisao puno radno vreme, zaradio bi skoro 120 000 dinara!

Ipak, Vladimiru više odgovara prva opcija, jer privodi studije kraju, pa mu je potrebno vreme za učenje, a i za druženja, izlaske, putovanja…

Iako ovo deluje suviše lako da bi bilo realno, ipak nije tako.

NAJZAHTEVNIJE JE – POČETI!

Pitali smo Vladimira koliko je potrebno da se postigne ovakav aranžman, prosečna srpska plata za pola radnog vremena.

– Meni je bilo potrebno mesec ili dva da se “pozicioniram”. Najbitnije je da od prvih poslodavaca dobijete dobre ocene, jer se poslovi na ovoj platformi dobijaju na konto preporuka – kaže Vladimir za BKTVNews i dodaje da nivo engleskog jezika treba da bude na native nivou, odnosno, kao da je maternji.

No, ako niste na tom nivou engleskog, ne treba da vas brine, jer postoje poslovi različite zahtevnosti.

FRILENS CARSTVO

Ako vam se ovaj koncept rada dopada, najpre treba da se opredelite za šta ste kompetentni, jer preko frilens platformi mogu se naći različiti poslovi: pisanje, uređivanje, ilustrovanje, obrada fotografije, dizajn, prekucavanje, programiranje… Pored Upwork dobro su ocenjene i ove platforme: Toptal, Freelancer, Peopleperhour i ostale, a preporuka je da proučite svaku ponaosob i pročitate iskustva frilensera na nekom od foruma.

Takođe, od velike pomoći vam mogu biti domaći blogovi, poput Može i ovako! i IgorTomić.net gde su detaljno opisani koraci koje treba da preduzmete kako biste bili “svoj šef” i živeli prostojno od svog rada.

KOMENTARIŠI