Foto: Pixabay // ilustracija

Federalni sud Australije objavio je danas razloge zbog kojih je odbijena žalba Novaka Đokovića na ukidanje vize.

Sudija Federalnog suda Džejms Olsop, jedan od trojice predsedavajućih sudija na Novakovom suđenju,  nakratko se obratio u 16.15 časova po australijskom vremenu, navodeći da ima ovlašćenje da objavi pune razloge za odluku da se odbaci Đokovićeva žalba na deportaciju, prenosi australijski list Herald san.

U obrazloženju suda se navodi da nije “iracionalno ili nelogično” da ministar zaključi da je Đokovićevo prisustvo u Australiji moglo da ugrozi zajednicu, čak i ako drugi nisu imali takav stav.

“Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio”, navodi se između ostalog u obrazloženju suda.

Sud, međutim, ističe još detalj, a to je da je “parlament jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje ili red australijske zajednice”.

Sudija Olsop je priznao da je postojala podrška Đokoviću da ostane u Australiji i da je on “osoba sa dobrim ugledom” koja nije pokušala da krši australijske zakone.

On je, međutim, odbacio sugestije da će ukidanje vize Đokoviću naštetiti ekonomskim interesima Australije i ugroziti održivost Australijan opena.

Najbolji teniser sveta izgubio je u nedelju spor na sudu protiv australijskih vlasti i morao je po hitnom postupku da napusti tu zemlju.

Nakon što mu je drugi put poništena viza, Đoković je pokušao na Federalnom sudu da se izbori za ostanak u zemlji i odbrani titulu na Australijan openu, ali je tročlano veće u Melburnu jednoglasno presudilo u korist države i podržalo ukidanje vize.

Pored toga, potvrđena mu je i zabrana ulaska od tri godine.

KOMENTARIŠI