Foto: B.P. / arhiva

Manastir Sestroljin (14. vek) pripada Braničevskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve i nalazi se na samom ulazu u selo Poljana.

Foto: B.P.

Crkva posvećena Vaznesenju Hristovom sagrađena je 1893. godine u neposrednoj blizini kapele nad izvorom lekovite vode po kome ovaj kompleks nosi naziv.

Foto: B.P.

Danas, drugog dana Uskrsa, 9. aprila po 14. put je organizovan Uskršnji etno festival.

Foto: B.P.

Od samog jutra posećenost je bila bolja nego ranijih godina.

Foto: B.P.

I ove godine Uskršnji etno festival okupio je veliki broj prodavaca suvenira i slatkiša, kulturno-umetničkih društava, udruženja koja su pripremila hranu na tradicionalan način.

Foto: B.P.

Uskršnji etno festival organizuju Turistička organizacija Požarevac, MZ Poljana i Crkvena opština i KUD Poljana, a pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

Foto: B.P.

Današnjem svečanom otvaranju 14. Uskršnjeg etno festivala prisustvovali su predstavnici Grada Požarevca na čelu sa gradonačelnikom Banetom Spasovićem.

Foto: B.P.

Jelena Vukazić, direktorka Turističke Organizacije Grada Požarevca rekla je da su razlozi što smo se danas okupili u Setroljinu jadnaki i ovom prilikom pozdravila je goste koji su došli na ovogodišnji festival iz Rumunije, centralne Srbije i sa Kosova i svima poželela srećan Uskrs.

Foto: B.P.

Gradonačelnik Požarevca rekao je da je već postala tradicija i to jedna od najlepših da se svi iz ovog kraja okupimo na drugi dan Uskrsa. Gradonačelnik je posebno naglasio da iz godine u godinu Uskršnji etno festival okuplja sve više gostiju i posebno je pozdravio goste pored ostalih sa Kosova i Metohije i zahvalio se gostima iz Rumunije.

Foto: B.P.

Spasović je poželeo svima da se lepo provedu, saznaju nešto o našim običajima što nisu znali i proglasio 14. Uskršnji etno festival otvorenim.

Foto: B.P.

14. Uskršnji etno festival prati i bogat program, pa je tako u 13 časova zakazana etno izložba i kulturno-umetnički program, zatim se bira najlepši štand, jaje, najoriginalnije jelo, a tu su i kucanje uskršnjim jajima.

Foto: B.P.

Posetioci posebno mogu da uživaju od 14 časova u degustaciji izložbenih eksponata hrane, ali i vatromet koji po programu će uslediti za sam kraj ovogodišnjeg 14. Uskršnjeg etno festivala u Sestroljinu oko 21 čas.

Foto: B.P.
Foto: B.P.
Foto: B.P.

KOMENTARIŠI