Super-Mesec je možda pokrenuo jučerašnji snažni zemljotres

Super-Mesec je možda pokrenuo jučerašnji snažni zemljotres

Novozelandski seizmolozi skeptični su povodom super-Meseca i tvrde da je snažni zemljotres koji je pogodio tu zemlju povezan sa fenomenom.

Džon Ristau, seizmolog sa Instituta GNS za proučavanje geologije, geofizike i nuklearnih nauka, smatra da je super-Mesec mogao da izazove snažni zemljotres od 7,8 jedinica na Rihterovoj skali.

„Jača plimska sila uzrokuje dodatni pritisak na Zemljinu koru. Ukoliko imate rased koji je na ivici pucanja, svaki dodatni pritisak može da bude zrno na tasu vage koje će prevagnuti i izazvati zemljotres“, kaže Ristau.

Ovo, inače, nije prvi put da se vreme super-Meseca podudarilo sa velikim zemljotresom. Prošli put bio je 18. marta 2011. godine, kada je Mesec obasjao noćno nebo samo osam dana posle izuzetno snažnog zemljotresa i cunamija, koji je izazvao tragediju u nuklearnoj elektrani „Fukušima“.

„Kada imate rased koji je na korak od pucanja, potreban vam je samo mali ‘podstrek’, koji se često podudari sa punim Mesecom i kada je plimska sila snažnija“, ističe Ristau.

KOMENTARIŠI