Sutra ističe rok za prijave na javni poziv za jačanje rodne ravnopravnosti...

Sutra ističe rok za prijave na javni poziv za jačanje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou

Javni poziv programa Swiss PRO za podršku lokalnim samoupravama u osnaživanju mehanizama za rodnu ravnopravnost otvoren je do petka, 23. oktobra. 2020. godine. Pravo učešća na javnom pozivu ima 96 gradova i opština iz regiona Šumadije i zapadne Srbije i regiona Južne i istočne Srbije.

Javni poziv pod sloganom „Da ravnopravnost postane stvarnost“ ima za cilj institucionalno jačanje lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost. Vlada Švajcarske će kroz ovaj poziv sa 100.000 evra podržati do 30 lokalnih samouprava u osnaživanju mehanizama koji doprinose promociji i zagovaranju rodne ravnopravnosti u lokalnim zajednicama.

Lokalne samouprave će biti podržane sa do 3.300 evra po projektu koji za cilj ima povećanje učešća žena u procesu donošenja odluka, unapređenje položaja žena u lokalnoj zajednici u oblasti borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, zdravlja žena, ekonomskog osnaživanja, položaja žena na selu, kao i pripadnica ranjivih grupa. Aktivnosti mogu biti usmerene i na unapređenje kompetencija lokalnih mehanizama, kao i promociju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. Program posebno ohrabruje uspostavljanje međuopštinske i međuinstitucionalne saradnje, a dodatno će biti vrednovani i projekati identifikovani u lokalnim akcionim planovima za rodnu ravnopravnost.

Na ovom linku možete preuzeti video snimak izjave službenice za dobro upravljanje i rodnu ravnopravnost Maide Kasumović o javnom pozivu.

Sve informacije o javnom pozivu, dokumentacija za prijavljivanje i odgovori na sva pristigla pitanja u vezi sa pozivom dostupni su na internet stranici programa Swiss PRO.

Javni poziv se sprovodi u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“ koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO).

KOMENTARIŠI