Skoro svako drugo vozilo nije prošlo iz prve tehnički pregled i to najčešće zbog neispravnih kočnica, trulog prednjeg i zadnjeg lonca izduvnog sistema i kuka van gabarita – bilans je kontrole ispravnosti vozila po novom pravilniku koji je na snazi pune tri nedelje.

U Udruženju “Tehnički pregled vozila” ističu da čak 40 odsto vozila nije prošlo tehnički pregled iz prve od kako se od 5. jula primenjuje novi pravilnik.

Skoro svaki jugo ima neispravne kočnice

– Najveći problem imaju starija vozila, pogotovo, “zastave”. Recimo, kod gotovo svakog “juga” neispravne su bile zadnje kočnice. Reč je o vozilima kod kojih se i novi paknovi istroše za svega mesec dana – objašnjava Božidar Ivković, kontrolor u jednom od servisa.

Prema njegovim rečima, kod mnogih automobila neispravne su kuke.

– Uglavnom je reč o neatestiranim kukama koje su van gabarita vozila. U takvim situacijama vlasnici treba ili da atestiraju ili da je skinu i postave takozvanu euro kuku koje imaju EU homologaciju – objašnjava Ivković.

Svako peto vozilo imalo je u prethodne tri nedelje neispravne izduvne gasove na tehničkom pregledu.

– Vlasnici tih vozila imaju rok po novom pravilniku do 5. jula 2021. godine da to isprave. Najveći problem u vezi sa nedozvoljenim izduvnim gasovima prave neispravni katalizatori i sonde. Međutim, kod nekih su truli i prednji i zadnji lonac što je dokaz dubinske korozije i takvi nisu mogli da prođe tehnički pregled – objašnjava Ivković.

Prema njegovim rečima, “padalo” se na tehničkom pregledu i zbog razbijenih stakala i retrovizora odnosno neatestiranih folija na šoferšajbni.

Ko ne prođe tehnički pregled ima mogućnost da popravi uočene nedostatke u roku od tri dana i pritom neće ponovo morati da plaća kontrolu ispravnosti.

– Uglavnom su ljudi koristili tu mogućnost i prolazili tehnički pregled iz drugog pokušaja – podvlači Ivković.

Šta se ne toleriše

neispravni uređaj za zaustavljanje
neispravni uređaj za upravljanje
dubinska korozija
oštećeni pneumatici ili ako je dubina gazećeg sloja manja od fabričke
neispravni svetlosno-signalni uređaji
oštećena ili nečitljiva identifikaciona oznaka
veliko naprsnuće šoferšajbne
blatnjavo vozilo

Šta će se i dalje tolerisati

polomljeni prednji far
naprsline šoferšajbne od nekoliko centimetara
izduvni sistem koji nije potpuno ispravan*
nedostatak katalizatora*

* tolerancija do 5. jula 2021.

KOMENTARIŠI