Sve veći problem provala i pljački: Kako se zaštititi i obezbediti siguran...

Sve veći problem provala i pljački: Kako se zaštititi i obezbediti siguran dom

Foto: freepik / tonodiaz

Bez obzira na to gde živite, čime se bavite i koliko je velik vaš dom, morate imati na umu činjenicu da biste u svakom trenutku mogli postati žrtva pljačke ili provale. U današnje vreme, ove stvari se dešavaju gotovo svakodnevno, i samo zato što vi ne znate za njihovu učestalost ne znači da se one ne odigravaju svuda oko vas.

Stoga je važno da pokušate da se zaštitite i da učinite svoj dom bezbednim koliko god je to moguće. Ako i vi želite da pokušate da uradite nešto od tih stvari, ali niste sigurni kako i na koji način, evo nekoliko predloga i ideja koje bi mogle da vam pomognu da se zaštitite, ne samo sada, već i u godinama i decenijama koje dolaze.

Razgovarajte sa komšijama

Bilo da živite u kući ili u stanu, vaše komšije su vaša prva linija odbrane u ovakvim situacijama. Razgovarajte sa njima, obavestite ih kada negde putujete i ostavite im ključ da vam obilaze kuću ili stan kada ste na putu tokom dužeg vremenskog perioda. Ukoliko imate poverenje u ove ljude, oni bi mogli da urade mnogo za bezbednost vašeg doma, naročito ako su blizu i ako mogu da reaguju čim primete da se nešto dešava. U tim situacijama, vaše komšije mogu da obaveste policiju i da spasu vašu imovinu i dom gde god se vi nalazili, što je upravo ono čemu se svi mi nadamo u ovim kriznim situacijama.

Uložite u nova ulazna vrata

Postoji jedan očigledan razlog zbog kog će provalnici odustati od vaše kuće ili stana ukoliko imate nova ulazna vrata – postaće svesni da će teško provaliti i neće želeli da gube vreme na vaš dom. Umesto da rizikuju sa vašim ulaznim vratima, oni će se okrenuti vašim komšijama koji nisu uložili novac u ovu izmenu i provaliće kod njih. Zbog toga kvalitetna ulazna vrata za stan predstavljaju odličan način odbrane jer će odbiti sve potencijalne provalnike pre no što se oni i odluče da provale u vaš stan. Čak i ako nastave sa svojim namerama, vaša nova vrata će ih sprečiti u tome, i tako će vaša nekretnina i imovina ostati sigurni i bezbedni.

Budite suptilni na društvenim mrežama

U današnje vreme, društvene mreže nisu više samo način da ostanete u kontaktu sa ljudima koji žive daleko od vas, već su postale i način da obavestite ceo svet o svojim aktivnostima. I mada bi bilo lepo podeliti sa svojim virtuelnim prijateljima gde se nalazite, šta radite i čime se bavite, nemojte smetnuti s uma da će na taj način i provalnici saznati da vi niste kod kuće. A ako oni znaju da je vaš dom ostao bez odbrane, lakše će se odlučiti da pokušaju da provale u njega. Stoga, nemojte pisati o svojim putovanjima na mrežama pre no što napustite kuću, već tek kada se vratite.

Uvek znajte gde su vam ključevi

Iako se možda ne čini tako, ključeve je lakše izgubiti nego što mnogi od nas misle. Ovo je tačno za sve kategorije stanovništva, od dece koja nose ključeve u školu, preko odraslih koji rade nekoliko stvari u isto vreme, do starijih koji ponekad nisu sigurni gde ostavljaju stvari. Ako izgubite ključeve, provalnici će lako doći do vašeg stana i ući u njega neometano, i zato je važno da se potrudite da uvek znate gde su vam ključevi.

Provale i pljačke su opasne najviše zbog toga što samo za nekoliko trenutaka možete da ostanete bez svoje celokupne životne ušteđevine ili imovine koju ste godinama sticali, a to može da vas dovede do ozbiljnih problema na više različitih načina. Zato, istražite ove ideje i nađite najbolji način da zaštite sebe, svoju porodicu i svoj dom.

KOMENTARIŠI