Svečana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije Požarevca povodom Svetskog dana civilne...

Svečana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije Požarevca povodom Svetskog dana civilne zaštite

Obeležavanje 1. marta kao svetskog dana civilne zaštite, ustanovljeno je 1990. godine

Obeležavanje 1. marta kao svetskog dana civilne zaštite, ustanovljeno je 1990. godine Odlukom Generalne skupštine međunarodne organizacije civilne zaštite. Ova organizacija sa sedištem u Ženevi ima za cilj da doprinosi uspostavljanju odgovarajućih struktura civilne zaštite u svim državama članicama.

Danas je održana svečana sednica štaba za vanredne situacije povodom, obeležavanja 1. marta Svetskog dana civilne zaštite.

Na samom početku sednice komandant štaba i gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je o samom danu rekao :

„Svetski dan civilne zaštite ustanovljen je 1990. godine odlukom Generalne skupštine ove međunarodne organizacije. Mišljenja sam da je najbliža definicija pojma civilne zaštite to da je ona organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu.“

Zatim je gospodin Spasović još dodao:

„Grad Požarevac, uveren sam, najozbiljnije je shvatio potrebu razvoja civilne zaštite na svom području. Doneta je Odluka o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite i u okviru te odluke određena su osposobljena pravna lica od značaja za zaštitu u spasavanje na teritoriji grada. Požarevac je u ovoj godini opredelio sredstva za izradu Procene ugroženosti i planove zaštite i spasavanja. Izrada ove Procene će nam u narednom periodu biti prioritet, s obzirom na važnost dokumenta koji je polazna osnova za mnoge aktivnosti u zaštiti i spasavanju.

1. mart – Svetski dan civilne zaštite

Na kraju moram da pohvalim i odličnu saradnju i koordinaciju svih službi, kako gradskih tako i republičkih, koje imaju za cilj bezbednost naših građana i njihove ali i društvene imovine.

1. mart – Svetski dan civilne zaštite

Ipak, možda je ovo upravo najbolji dan da se setimo da sve te službe, pored adekvatne opreme i sredstava, čine prvenstveno ljudi, ljudi koji i kada skinu uniformu i završe svoju smenu, takođe su na raspolaganju opštem dobru, spremni da pomognu kada zatreba,“ zaključio je Spasović i još jednom čestitao svim građanima i pripadnicima civilne zaštite 1. mart, Međunarodni dan civilne zaštite.

KOMENTARIŠI